Chinolonele, antibiotice bune sau toxice? Prof Dr Adrian Streinu-Cercel explică

Florochinolonele pot da probleme cardiace    Foto: DC MEDICAL
EXCLUSIV
Prof dr Adrian Streinu-Cercel, reputat specialist infecționist, a explicat EXCLUSIV, la Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, cât de mare este pericolul dat de administrarea fără rost a unui tip de antibiotice – chinolonele.

Antibioticele sunt cumva victimele propriul succes. Pe lângă faptul că români le iau fără să mai treacă pe la medic, ele au fost prescrise, de-a lungul timpului, poate peste măsură, tocmai pentru că în multe cazuri sunt eficiente. Exemplul concludent în reprezintă chinolonele, a explicat prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, EXCLUSIV la Academia de Sănătate, emisiune transmisă luni de Dc News și DC Medical.

„Chinolonele sunt niște antibiotice foarte interesante. La o vreme, când vorbeam de ciprofloxacină, este denumire comună internațională, așa că nu este niciun fel de problemă, se știa că dă tendinite, și făceau tendinite achiliene și pacienții care luau un astfel de antibiotic puteau pe urmă să sufere mai mult de pe urma antibioticului decât de pe urma infecției propriu-zise. Și am avut o perioadă în care acest antibiotic s-a folosit în absolut orice. De exemplu, aveai sinuzită – se dădea acest antibiotic, aveai angină – se dădea acest antibiotic, aveai afectate pulmonară– se dădea acest antibiotic, aveai una digestivă – se dădea o doză unică, aveai infecție urinară – iarăși, tot acest antibiotic. Deci, era un fel de modă, la vremea respectivă, și noi ne aducem foarte bine aminte de aceste episoade", a arătat profesorul, care este și director general a Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.

Sunt boli care doar cu ele pot fi tratate

Când vine vorba de acest tip de antibiotice, dr. Adrian Streinu-Cercel spune că există o regulă de bază.

„Aceste antibiotice trebuie folosite cu parcimoniozitate (zgârcenie, n.r.) și respectiv cu cap. Dacă le folosim așa, atunci riscul ca un astfel de antibiotic să genereze efecte secundare toxice scade considerabil. Avem situații în care nu putem să tratăm fără ele. De exemplu, una dintre aceste situații este leptospira. O altă situație este legionella pneumophila în care fluorochinolonele reprezintă antibioticele de bază în administrarea și, respectiv, terapia acestor patologii. Deci, nu putem fără ele. Însă date cu chibzuință, ele sunt de un real folos", a subliniat specialistul.

Ce virus periculos se răspândește acum în România, inclusiv prin carnea pe care o mâncăm, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel