Chirurgia bariatrică ar putea crește riscul de cancer la colon

Grăsimea abdominală
Persoanele obeze care au suferit o intervenție pentru scăderea în greutate (chirurgie bariatrică) au un risc mai mare de a face cancer de colon, arată un nou studiu.

Deși cancerul colorectal este asociat cu obezitatea, nu este clar dacă operația de scădere în greutate are impact asupra incidenței acestor tumori. Rezultatele unui nou studiu publicat în Jurnalul Internațional al Cancerului sugerează că riscul de cancer de colon poate fi crescut la persoanele care au suferit o astfel de intervenție chirurgicală.

În studiul pe populație realizat pe 502.772 de indivizi cu obezitate din cinci țări nordice, pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală de pierdere în greutate aveau un risc mai mare de cancer de colon decât populația generală.

Acest risc părea să crească în timp și depășea riscul pe care îl aveau persoanele obeze fără o astfel de intervenție chirurgicală. Asocierea dintre chirurgia de pierdere în greutate și cancerul de rect a fost mai slabă, dar a avut tendința să crească în timp.

Risc mai mic pentur cancerul rectal

Obezitatea este un factor de risc pentru cancerul colorectal. Cu toate acestea, unele cercetări indică faptul că chirurgia bariatrică de reducere a greutății crește, de asemenea, riscul de cancer colorectal. Un studiul a fost realizat pe această temă, deoarece probele actuale care examinează chirurgia bariatrică și riscul de cancer colorectal sunt limitate și inconsistente.

Acest studiu de cohortă bazat pe populație a inclus adulți cu un diagnostic de obezitate documentat în Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia sau Suedia în 1980-2015. Incidența cancerului colorectal la participanții cu obezitate care nu au fost supuși unei intervenții chirurgicale bariatrice a fost comparată cu incidența în populația de fond. Printre 502.772 de participanți la cohortă cu un diagnostic de obezitate, 49.931 (9,9%) au suferit o intervenție chirurgicală bariatrică.

Riscul  general al cancerului de colon a fost crescut după chirurgia bariatrică, riscu fiind chiar mai mare la peste 10 ani după intervenție, comparativ cu participanții neoperați. Intervenția chirurgicală bariatrică nu a crescut semnificativ riscul de cancer rectal, dar estimările riscului au crescut odată cu perioade de urmărire mai îndelungate. Studiul sugerează că chirurgia bariatrică este asociată cu un risc crescut de cancer de colon, în timp ce riscul de cancer rectal a fost mai slab.

 

Sursa, aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel