Cine face complicații la COVID-19. Dr Emilian Imbri, AVERTISMENT

Pacient în secția ATI a Spitalului Rol 2. Foto: ftografie cu caracter ilustrativ - Spitalul Militar Central / Daniel Iancu
Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale. Dr Emilian Imbri, spune că principala afectayre a celor care fac COVID, care rămâne și după ce s-au vindecat, e cea pulmonară. El a avertizat că există o anumită categorie de persoane care riscă să facă complicații foarte grave. 

Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale Victor Babeș din Capitală, spune că principala afectare a celor care au făcut  COVID-19 și s-au vindecat este deficiența pulmonară cu care rămân după boală. 

„Sunt bolnavi pulmonari cronici care, trecând prin COVID, au sesizat că s-a accentuat lipsa de aer pe care o resimțeau și înainte. La tineri au fost persoane care au spus că timp de câteva luni de zile - 4, 5, 6 luni au avut dificultăți de respirație. Rămân într-un deficit pulmonar care se încadrează până în 25%, ceea ce este foarte mult, mai ales la o persoană în vârstă, care are deja o bronhopatie cronică obstructivă. Să mai adauge la asta și sechelele post-COVID, este o modificare a modului de a percepe prezentul, ceea ce se întâmplă în jurul lor, le scade puterea de deplasare, de muncă. Au fost și persoane la 40-50 de ani care timp de câteva luni de zile nu s-au mai putut întoarce la muncă, deoarece au avut dificultăți la respirație. Simți că îți lipsește o bucată din tine. Nu poți să mai tragi aer în piept. (...) Se lasă chiar cu cicatrice la nivelul țesutului pulmonar”, a explicat medicul, la Digi24

El spune că cei care fac, de regulă, complicații la COVID-19 sunt cei care nu se prezintă la medic și stau acasă până li se agravează boala.

„Am constatat clar că persoane care au făcut testul, având simptome ușoare sau și-au făcut testul că au fost pur și simplu îngrijorați și au vrut să vadă și au ieșit pozitiv la test și s-au prezentat la spital pentru această evaluare deși nu prea aveau ce să spună...«Nici febră nu am. Mi-a dispărut puțin mirosul și gustul și nu mă doare nimic în rest». Totuși s-au prezentat la spital. Și-au făcut o evaluare, radiografie și unde se poate un CT și imediat ce procentul inflamator la plămâni a apărut pe imagine s-a instituit imediat un tratament. Persoanele acestea au trecut mult mai ușor prin boală. Persoanele care din păcate la vârste tinere 30 și ceva de ani, 40 și ceva de ani, hai 50 de ani, n-au rezistat și au cedat pentru că au venit la spital după 8-9 zile de COVID acasă”, a declarat medicul Emilian Imbri, la Digi24.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel