CMR: dacă aparatele au nevoie de mentenanță periodică, medicii de ce ar avea nevoie

Medic
Reprezentanții Colegiului Medicilor de Familie adresează public o întrebare retorică după incendiul de la Institutul Marius Nasta.

Medicii de familie se întreabă, într-un comunicat, ”dacă aparatele au nevoie de mentenanță periodică, medicii de ce ar avea nevoie”. Într-un material semnat de prof. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, și prof. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, afirmă: 

”Cu toții am simțit aseară o sperietură îngrozitoare cu privire la incidentul de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București. Am ascultat declarațiile medicului manager, bazate pe declarațiile colegilor din spital care erau de gardă, și ne dăm seama cât de mare și de complexă este încărcătura mai ales la nivel psihologic, și nu numai, a personalului medical care lucrează în spitalele românești.

Este solicitant și implică o mare responsabilitate să îți desfășori activitatea de medic în general, dar trebuie să ne dăm seama cât de complicat este ca astăzi să lucrezi în spitale, să fii medic în spitale vechi, cu infrastructură depășită, să fii medic de gardă care, pe lângă răspunderea pe care o ai față de pacienți, trebuie să răspunzi și pentru minusurile unui sistem de sănătate care, de la Revoluție și până în prezent, nu a beneficiat de investiții majore, corecte, pentru o infrastructură adecvată.

Întrebăm public: Dacă echipamentele din spitale au nevoie de mentenanță periodică, medicii și echipele din unitățile medicale, mai ales din spitalele COVID unde activitatea a fost la foc continuu în ultimul an, de ce au nevoie?

Nu trebuie să uităm că în sistemul medical românesc există un deficit de personal, iar acest aspect trebuie urgent acoperit astfel încât să dăm posibilitatea medicilor să intre odihniți în activitatea lor și, bineînțeles, să se facă toate eforturile astăzi ca să nu se mai repete tragedii în sistemul medical din România, iar de mâine să începem construcții de spitale, în mod fizic și nu pe hârtie, care să beneficieze de circuite corecte la nivelul anilor pe care îi trăim.

Problemele din sănătate nu sunt probleme aferente doar acestei perioade. Sunt probleme cronice, de zeci de ani, și trebuie să ne gândim atât la medici, la personalul medical, dar și la pacienți și aparținătorii acestora, care trebuie să pășească cu încredere în unitățile medicale românești. Medicii și personalul medical trebuie să lucreze și pacienții să beneficieze de servicii medicale într-un mediu sigur”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel