CNAS: Serviciile medicale și eliberarea rețetelor în perioada pandemiei. Ce s-a schimbat

Începând cu data de 1 aprilie, au intrat în vigoare Normele de aplicare ale HG 140/2018 prin care este reglementat modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgenta (Ordinul nr. 539/437/31.03.2020), precum și Normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative ( Ordinul 438/31.03.2020)

Potrivit CNAS, aceste reglementari au că scop  asigurarea serviciilor medicale necesare pacienților și a  eliberării prescripțiilor la distanta.

"Pe perioada stării de urgenta,  pacienții cu afecțiuni oncologice  vor beneficia de medicamentele specifice care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis (forme farmaceutice orale, subcutane sau intramusculare) în baza prescripțiilor medicale eliberate de medicii specialiști sau medicii de familie din județul de domiciliu. Medicul curant care a asigurat asistenta medicala și tratamentele până în prezent, vă transmite pacientului o scrisoare medicala prin mijloace electronice de comunicare  și, după caz, confirmarea formularului specific din PIAS, în baza cărora vor fi prescrise tratamentele necesare în continuare", se arată într-un comunicat remis presei. 

Ordinul 437/2020 conține și procedura detaliata de acordare a tratamentelor fară interferon pentru pacienții cu hepatita C.

Reglementările sunt valabile pentru medicamentele care se eliberează prin farmaciile cu circuit deschis.

"În cazul tratamentelor eliberate prin farmaciile cu circuit închis, pentru pacienții innscrisi în programele naționale de sănătate, acestea necesita supraveghere medicala de specialitate și condiții speciale de transport. Pentru administrarea acestor tratamente, pacienții se vor adresa unităților sanitare  din apropiere care își desfășoară activitatea în aceasta perioada"

În acest sens, casele teritoriale  de asigurări de sănătate vor afișă pe prima pagina a site-urilor  lista  cu unitățile medicale  și specialitățile pentru  care  pacienții cu afecțiuni cronice  se pot adresa medicilor specialiști pe perioada stării de urgenta.

"Pentru a simplifica modul în care pacienții pot intra în posesia medicamentelor în baza rețetelor online prescrise în baza unei consultații la distanta, CNAS face demersurile necesare pentru că toate farmaciile să facă modificările în softurile utilizate pentru eliberarea rețetelor astfel încât să fie posibila eliberarea medicamentelor prescrise în baza unor date minime de identificare. Astfel, medicul poate dicta pacientului datele de identificare a prescripției, în situația în care pacientul nu deține un mijloc de comunicare electronic sau un  telefon inteligent.  Aceste date minime de identificare sunt: codul de parafa al medicului prescriptor, CUI cabinet medic prescriptor, seria , numărul și data prescripției medicale.  De asemenea,  sunt în lucru și alte modalități de simplificare și rezolvare a eventualelor probleme punctuale care vor apărea în eliberarea prescripțiilor de medicamente la distanta, pe care CNAS le vă comunica în momentul în care vor putea fi aplicate la nivel national", informează reprezentanții CNAS.

Prescripita medicala transmisa pacientului  prin mijloace electronice poate fi utilizata de asigurați  o singura data pentru a ridica din farmacie  medicamentele prescrise. Atragem atenția asiguraților că utilizarea repetata a unei rețete în sistem offline,  în scopul obținerii  unor cantități mai mari din medicamentele prescrise vă fi identificata în sistem, constituie frauda și vă fi sancționată conform prevederilor legale în vigoare.

De asemenea, pentru păstrarea masurilor de distanțare sociala care se impun în acesta perioada, recomandam  populației să ia legătură telefonic cu medicul de familie sau medicul specialist pentru a stabili împreună cu acesta daca, pentru rezolvarea problemelor medicale pe care le acuza, este necesara deplasarea la cabinetul medical sau poate beneficia de o consultație la distanta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel