Colesterol HDL scăzut, Cauze și pericole

Colesterol
Colesterolul HDL, cunoscut și cu denumirea de colesterol bun, acționează ca un protector, transportând excesul de colesterol în sânge înapoi la ficat, unde este metabolizat sau descompus.  

Numeroase afecțiuni sau factori pot determina niveluri scăzute de lipoproteină de înaltă densitate sau HDL, colesterol.Conform MayoClinic.com, colesterolul HDL, sau colesterolul bun, acționează ca un protector de colesterol, transportând excesul de colesterol în sânge înapoi la ficat, unde este metabolizat sau descompus. Cu cât colesterolul HDL al unei persoane este mai mare, cu atât mai puțin colesterol LDL sau colesterol rău, va avea în sânge. Factorii stilului de viață și anumite afecțiuni medicale pot determina reducerea nivelului de colesterol HDL al unei persoane, notează Livestrong.

hiperlipidemia

Hiperlipemia este o afecțiune în care nivelul de colesterol HDL al unei persoane poate scădea. Conform  MedlinePlus, hiperlipidemia este termenul medical pentru niveluri ridicate de colesterol - cu excepția colesterolului HDL, care va fi mai mic decât normal - esteri de colesterol, fosfolipide și trigliceride, și apare atunci când o persoană are prea multe substanțe grase în sângele său. O persoană cu hiperlipidemie are un risc crescut de ateroscleroză sau formare de plăci pe pereții arterelor sale. Ateroscleroza, la rândul său, poate duce la boli de inimă, accident vascular cerebral și hipertensiune arterială. Numeroși factori pot provoca hiperlipidemie, inclusiv excesul de greutate sau obezitatea, anumite medicamente, abuzul de alcool, fumatul și anumite afecțiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul, sindromul Cushing și bolile de rinichi. MedlinePlus afirmă că schimbările în stilul de viață, inclusiv dieta și exercițiile fizice, sunt o metodă importantă de tratament pentru o persoană cu hiperlipidemie pentru a crește nivelul de colesterol HDL.

Stil de viata sedentar

Un stil de viață sedentar poate determina scăderea nivelului de colesterol HDL. Sănătatea femeilor Aetna afirmă că un stil de viață sedentar nu exercită mușchiul cardiac. Dacă inima nu este exercitată, ea poate pierde forța, flexibilitatea și rezistența. Un stil de viață sedentar este un stil de viață în care o persoană este inactivă, lucrează de acasă și nu reușește să se angajeze în activitate aerobă timp de 20 de minute continue de cel puțin trei ori pe săptămână. Potrivit Dr. Dicken Weatherby, medic naturopat și autor al cărții „Chimia sângelui și analiza CBC", s-a demonstrat că un stil de viață sedentar scade nivelul HDL. Creșterea exercițiilor cardiovasculare și de rezistență, afirmă Weatherby, este un mod eficient de a stimula nivelul HDL. Consiliul american pentru sport, sau ACE, notează că exercițiile fizice promovează pierderea în greutate a grăsimilor, iar pierderea în greutate a grăsimilor - în special pierderea de grăsime în jurul taliei și abdomenului - este asociată cu creșterile colesterolului HDL și scăderea colesterolului total și a colesterolului LDL.

Sindromul X - Sindromul metabolic

Sindromul X poate provoca scăderea nivelului de colesterol HDL. Potrivit MayoClinic.com, sindromul X, cunoscut și sub denumirea de sindrom metabolic, este un grup de afecțiuni care apar simultan și cresc riscul unei boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet. O persoană cu sindromul X are de obicei tensiune arterială crescută, niveluri ridicate de insulină, exces de grăsime corporală în jurul valorii mediului și niveluri anormale de colesterol, inclusiv scăderea colesterolului HDL. Alături de colesterolul HDL scăzut, semnele comune și simptomele asociate cu sindromul X includ obezitatea, tensiunea arterială mai mare de 120/80 mm Hg, trigliceridele crescute și rezistența la insulină - un hormon care ajută la reglarea cantității de zahăr din sânge. Anumiți factori de risc pot crește probabilitatea unei persoane de a dezvolta sindromul X, incluzând vârsta înaintată, strămoșii hispanici sau asiatici, obezitatea, istoric de diabet și alte afecțiuni medicale, cum ar fi hipertensiunea, bolile cardiovasculare și ovarul polichistic.
S

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel