Colesterol: pericolele care ne pândesc zilnic

Sucul de roșii
Este bine să vă verificați periodic valorile colesterolului și trigliceridelor, greutatea și tensiunea arterială. Aflându-le veți ști ce aveți de făcut ca să le mențineți în limite normale.

Colesterol, pericole. Nivelurile de colesterol și trigliceride vă spun cum stați cum grăsimile din sânge. Valorile nesănătoase pot duce la întărirea arterelor, care, la rândul lor, pot provoca boli de inimă, infarct miocardic și accidente vasculare cerebrale.

Greșelile care duc la creșterea colesterolului:

1. Nu mergeți la medic și nu vă testați – nu sunt simptome care să vă anunțe că aveți colesterol mare, de aceea, susțin specialiștii americani, după vârsta 20 de ani se recomandă un test simplu de sânge odată la 4-6 ani. Dacă nivelurile colesterolului și trigliceridelor nu sunt bune, medicul va propune un tratament.

2. Nu faceți deloc mișcare - exercițiul fizic regulat este unul dintre cele mai bune mijloace de a vă controla colesterolul. 40 de minute de mers pe jos sau de înot, ciclism ori dans, de 3 sau 4 ori pe săptămână fac mult, potrivit webmd.

3. Stați prea mult jos – cercetătorii au legat șederea îndelungată de obezitate, boli de inimă și hipertensiune arterială. Dacă aveți o slujbă ce presupune să stați mult jos la un birou, încercați să faceți scurte pauze la fiecare 30 de minute.

4. Fumați - scade nivelul colesterolului "bun" și medicii spun că de aici până la afecțiuni precum tensiune arterială ridicată, diabet și boli de inimă sunt câțiva pași. Dacă nu fumați, faceți tot ce puteți ca să stați departe de fumul pasiv.

5. Vă ignorați greutatea - prea multe kilograme, în special în jurul burții, pot duce la creșterea colesterolului rău (LDL) și la scăderea nivelului bun (HDL). Dacă scăpați de 10% din greutatea voastră se va simți și la nivelurile colesterolului. Discutați cu medicul un program de dietă și sport.

6. Mâncați o mulțime de grăsimi saturate – adică multă carne de vită, carne de porc, miel, unt, smântână, brânză, iaurt, uleiuri tropicale – de palmier și nucă de cocos. Toate acestea pot crește nivelul colesterolului "rău" (LDL). Dacă LDL-ul este ridicat, nu trebuie să obțineți mai mult de 6% din calorii din grăsimi saturate.

7. Mâncați o mulțime de grăsimi trans - uneori numite grăsimi sau uleiuri parțial hidrogenate, le găsiți în alimente prăjite, produse de patiserie, aluat de pizza, gogoși, brioșe, biscuiți și în multe alimente preambalate. Toate cele enumerate cresc nivelul colesterolului rău.

8. Eliminați toate grăsimile - Nu toate grăsimile sunt rele. Mai bine înlocuiți grăsimile saturate și trans cu grăsimi polinesaturate și mononesaturate – le veți găsi în păstrăv, somon, hering, avocado, măsline, nuci și uleiuri vegetale lichide precum șofran, canola, floarea-soarelui și uleiul de măsline. Să aveți grijă ca nu mai mult de 30% din caloriile zilnice să provină din orice fel de grăsime.

9. Nu consumați fibre – sunt bune pentru sănătatea inimii. Puteți opta pentru fulgi de ovăz dimineața sau cu tărâțe de ovăz, dar găsiți fibre și în fructe, fasole, linte sau legume.

10. Prea mult alcool – băuturile alcoolice pot crește nivelul de grăsimi din sânge. Bărbațiilor li se recomandă nu mai mult de două băuturi pe zi, iar femeilor, una.

11. Nu țineți cont de bolile pe care le aveți - "Este important să înțelegeți și să tratați orice problemă medicală legată de valorile colesterolului cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, afecțiunile renale, afecțiunile hepatice și hipotiroidismul", mai arată sursa citată.

12. Uitați să vă luați medicamentele - dacă uitați să vă luați medicamentul, nu încercați să refaceți singur "doza" luând mai mult data viitoare. S-ar putea să nu funcționeze și să apară efecte nedorite. Discutați cu medicul vostru, spuneți-i ce alte medicamente luați deoarece unele pot provoca probleme dacă sunt luate în același timp cu alte pastile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel