Coloana vertebrală: simptomele celor mai frecvente afecțiuni

Durere
Când vine vorba de dureri de coloană vertebrală, mai ales dacă persistă de zile întregi, ar trebui să mergeți la medic.

Coloana vertebrală, afecțiuni. Coloana vertebrală este principalul "vinovat" pentru statul în poziție verticală și, potrivit webmd, joacă un alt rol cheie: "vertebrele fac un tunel pentru măduva spinării. Acesta este setul de nervi care vă conectează creierul cu cea mai mare parte a corpului".

Coloană vertebrală, afecțiuni. Specialiștii publicației citate au realizat o listă cu posibilele afecțiuni și simptome care le "anunță":

1. Disc herniat - o pernă numită disc se află între fiecare vertebră, astfel încât o vertebră să nu o zgârie pe cealaltă. Pe măsură ce îmbătrânești, discurile încep să se usuce. Dacă puneți prea mult stres pe spate, un disc se poate deteriora sau rupe. Medicii numesc acest disc herniat. Este posibil să nu observați. Dar brațele sau picioarele voastre s-ar putea să doară sau s-ar putea să le simțiți amorțite sau să aveți furnicături. De obicei, exercițiile fizice și calmantele ajută. Dacă nu, este posibil să aveți nevoie de o operație.

2. Spondiloza cervicală - ligamentele care leagă vertebrele pot deveni rigide și strânse. Indiferent de cauză, gâtul vă poate durea sau poate fi mai greu de mișcat. Dacă discurile sau vertebrele strâng foarte mult nervii și rădăcinile nervoase, puteți avea daune permanente.

3. Osteoartrita - vertebrele au țesut alunecos la fiecare capăt și asta ajută spatele să se flexeze fără frecare. Dacă cartilajul respectiv se rupe sau se uzează, vertebrele încep să se frece una împotriva celeilalte și vă pot face spatele dureros sau rigid. Femeile sunt mai predispuse decât bărbații să facă osteoartrită, iar asta tinde să se înrăutățească în timp. Medicul dumneavoastră nu o poate inversa, dar calmantele, terapia și exercițiile fizice ajută la ameliorarea simptomelor.

4. Stenoza coloanei vertebrale - coloana vertebrală are spații pentru măduva spinării și pentru nervii care se desprind din ea. Când acele spații se micșorează, oasele pot apăsa nervii. S-ar putea să nu-i observați, dar oricând nervii sunt afectați, puteți avea dureri, furnicături sau amorțeală, sau mușchii voștri ar putea părea slabi. Osteoartrita este cea mai frecventă cauză a stenozei coloanei vertebrale. Când este sever, un chirurg intră și face mai mult loc nervilor.

5. Sciatica - dacă durerea merge în jos din spatele inferior prin partea inferioară și coboară pe picior, vinovatul poate fi nervul sciatic. Un disc herniat, un pinten osos sau o altă problemă a coloanei vertebrale pot pune presiune asupra acesteia. Medicii numesc aceasta sciatică. De obicei afectează doar o parte a corpului. Ambalajele calde, ambalajele reci, întinderile și calmantele vă pot ajuta să vă simțiți mai bine, dar este posibil să aveți nevoie de un medic pentru a remedia cauza.

6. Tumora - câteva afecțiuni non-canceroase pot crea o tumoare a coloanei vertebrale. Acestea ar putea provoca dureri de spate, iar durerea se va răspândi prin corp. Brațele sau picioarele pot fi amorțite sau slabe. O parte din corp ar putea fi chiar paralizată. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda intervenții chirurgicale, radiații sau chimioterapie.

7. Scolioza - dacă copilul dumneavoastră are scolioză, umerii/omoplații lor ar putea fi inegali. Nimeni nu știe ce cauzează acest lucru. Scolioza se poate agrava și poate provoca probleme, dar o bretelă poate ajuta la prevenirea și necesitatea unei intervenții chirurgicale pentru a o corecta.

8. Spondilita anchilozantă - acest tip de artrită începe, de obicei, cu rigiditate și durere în zona șoldurilor, mai ales dimineata. În timp, se poate răspândi în zona coloanei vertebrale la alte articulații și organe. Bărbații tineri pot dezvolta această afecțiune mai des decât femeile și poate fi genetic. Tratamentul precoce cu exerciții și medicamente ajută la încetinirea progresului.

9. Leziune a măduvei spinării - o vătămare provine cel mai adesea dintr-un accident (cum ar fi o cădere sau un accident de mașină) sau dintr-o lovitură de armă. În cele mai multe cazuri, măduva spinării se învinețește sau o parte din sursa de sânge este întreruptă. Aceasta poate împiedica creierul să vă controleze o parte din corp, astfel încât poate fi foarte grav. Cu cât este mai sus pe coloana vertebrală, cu atât mai mult este afectat corpul tău. Șansa de îmbunătățire depinde de cât de rău este prejudiciul.

10. Spondilolisteză - vertebrele pot aluneca lateral, astfel încât să nu se alinieze celor de deasupra și de dedesubt. Spondilolisteza este o cauză principală a durerilor inferioare de spate. Se întâmplă pe măsură ce corpul îmbătrânește, dar poate afecta și tinerii care fac sport care stresează partea inferioară a spatelui - cum ar fi fotbalul, gimnastica. Odihna ar trebui să vă ajute. Dacă durerea se menține, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

11. Sindromul Cauda Equina - nervii care se ramifică de la nivelul coloanei vertebrale din partea inferioară a spatelui ajută creierul să controleze picioarele și organele din pelvis. O hernie de disc, o fractură sau o altă afecțiune ar putea pune presiune asupra acestui grup de nervi, numit cauda equina, provocând această boală rară, dar periculoasă. Aveți nevoie imediat de o intervenție chirurgicală pentru a restabili orice pierdere de senzație, mișcare sau control asupra vezicii urinare și intestinelor.

12. Siringomielie - în cazuri rare, în măduva spinării se poate forma un sac plin de lichid numit chist. S-ar putea întâmpla atunci când țesutul creierului se împinge din craniu în măduva spinării sau de la o leziune sau o tumoră. Siringomelia poate să nu vă dea probleme. Dar dacă chistul continuă să crească, acesta vă poate răni măduva spinării și puteți ajunge să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală.

13. Când să sunați un medic - dacă simțiți ceva greșit, acordați atenție. Sunați imediat dacă vă simțiți slăbite brațele sau picioarele sau dacă urinați/aveți scaun necontrolat. Consultați-vă cu medicul dacă ați avut cancer sau dureri care nu provin din munca grea, nu dispar, dor mai mult noaptea sau se agravează.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel