Complicațiile cardiace pot să apară la multe luni după vindecarea de COVID-19. Explicațiile unui medic
07 sep, 17:12
Pacienții care s-au vindecat de COVID-19 ar putea avea complicații cardiace încă la mult timp după ce s-au vindecat.
de  Adisa Codruț
Boli cardiace

Cardiologul Silviu Dumitrescu a explicat la Antena 3 ce boli ale inimii ar putea face acești pacienți și care sunt simptomele care ar trebui să îi trimită la medic.
„Există două studii recente care au indicat un mare semnal de alarmă. După ce te-ai vindecat de COVID-19, s-ar putea să fie nevoie și de o evaluare cardiovasculară. Pacientul cardiovascular poate avea o evoluție nefavorabilă dacă se infectează cu Sars-CoV-2. Date recente publicate acum două săptămâni arată însă că și pacienți fără afectare cardiovasculară, care trec prin acestă infecție, pot avea ulterior probleme cardiace”, a spus medicul.
Potrivit lui, unul dintre cele două studii a analizat 100 de pacienți și s-a efectuat o rezonanță magnetică cardiacă, care a indicat o afectare cardiacă la peste 70% dintre cei testați în acest mod. „Surprinzător este faptul că acești oameni nu aveau simptomatologie, doar 20% din ei se plângeau de dureri toracice, palpitații sau oboseală”, mai spune medicul.
De asemenea, el mai recomandă pacienților care s-au vindecat de COVID-19 ca, în situația în care după ce s-au vindecat, mai au palpitații, dureri toracice sau simt că obosesc foarte repede, ar trebui să se prezinte la medic pentru o evaluare. „Nu se știe foarte clar la cât timp după infectare pot apărea aceste simptome, însă pacienții au făcut investigațiile în medie la 71 de zile de la infectare”, a mai spus medicul.
Un al doilea studiu a analizat pe autopsiile pacienților care au decedat din cauza virusului și care a aratat că există o afecțiune cardiacă la peste 60% dintre aceștia. „Așadar, problemele pot apărea atât la cazurile grave cât și la cele medii și ușoare. În toate situațiile există o afectare cardiacă pe termen lung. Dacă avem factori de risc, hipertensiune, afectare cardiacă cunoscută sau o altă afecțiune cronică, cu certitudine, după vindecarea de Sars-CoV-2, este necesară o evaluare cardiacă”, a mai explicat el. 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?