Consumatorii de heroină, risc mai mare de a face boala Alzheimer

Neuroni  creier
Consumatorii de heroină ar putea avea un risc mai mare de a face boala Alzheimer mai târziu în viață. Cel puțin asta susțin cercetătorii în urma unor studii.

Persoanele dependente de heroină au modificări în expresia genei numite FYN - o genă cunoscută pentru a reglementa producția de Tau, o proteină care este foarte crescută și implicată în tulburările neurocognitive, cum ar fi boala Alzheimer. Studiul subliniază că utilizarea opioidelor poate afecta creierul într-un mod care ar putea crește vulnerabilitatea sistemelor neuronale ce declanșează neurodegenerarea mai târziu în viață; cu toate acestea, deoarece aceste modificări sunt epigenetice (modificări ale funcției genelor care sunt influențate de factori de mediu și nu de modificări ale ADN-ului în sine), acestea sunt reversibile și medicamentele care au fost deja dezvoltate pentru a viza FYN pentru tulburări neurodegenerative pot fi studiate ca un tratament nou pentru dependența de opioide.

Descoperirea, identică la modele umane, animale și celulare

Interesant este că descoperirile au fost consecvente la modelele umane, animale și celulare. Prin analiza post-mortem a creierului consumatorilor de heroină umană, echipa a constatat că, în special în neuroni, regiunea epigenetică cea mai afectată este legată de o genă numită FYN. În esență, heroina „a deschis” ADN-ul la gena FYN, care codifică o proteină numită tirozin kinază FYN, care este puternic legată de plasticitatea sinaptică și care are ca rezultat direct producerea de Tau. Prea mult Tau în creier este asociat cu boli neurodegenerative. Cercetătorii au observat că expresia și activitatea tirozin kinazei FYN a fost indusă și la șobolanii instruiți să ia singuri heroină și, de asemenea, la neuronii striatali primari tratați cu morfină cronică in vitro. În plus, au demonstrat că inhibarea kinazei FYN (fie prin mijloace farmacologice, fie prin manipulare genetică) reduce comportamentele de căutare a heroinei și de administrare a heroinei.

Consumatorii de heroină, risc mai mare de Alzheimer

Descoperirile vor spori gradul de conștientizare cu privire la impactul potențial al heroinei asupra modificării sistemelor neuronale legate de tulburările neurodegenerative. Descoperirile identifică, de asemenea, inhibitorii FYN ca un tratament terapeutic nou pentru tulburările consumului de heroină.
Prin scanarea întregului genom al consumatorilor de heroină pentru a identifica dacă există perturbări în modul în care genele sunt activate sau dezactivate, cercetătorii de la Mount Sinai au descoperit că heroina a deschis ADN-ul de la gena FYN. Se știe că gena FYN reglează producția de Tau, o proteină implicată în tulburările neurodegenerative, cum ar fi boala Alzheimer, ceea ce înseamnă că heroina poate pune consumatorii la un risc crescut de boală neurodegenerativă mai târziu în viață. Important, aceste descoperiri noi sugerează că inhibitorii FYN (care au fost deja dezvoltați și sunt evaluați pentru utilizarea în boala Alzheimer) pot fi instrumente terapeutice promițătoare pentru tulburarea consumului de heroină.

Studiul poate fi consultat aici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel