Consumul mare de gluten din primii ani de viaţă dezvoltă boala celiacă

Vești proaste pentru iubitorii de pâine, paste și produse de panificaţie: consumul alimentelor cu gluten de la o vârstă fragedă ar putea duce la intoleranță la gluten.

Un studiu publicat marți în jurnalul JAMA sugerează că glutenul consumat în cantităţi mari în primii ani de viaţă poate crește riscul de a dezvolta boala celiacă, o tulburare digestivă care dăunează intestinului subțire, notează CNN

Aportul mai mare de gluten a fost asociat cu un risc crescut de 6,1% la intoleranţă la gluten, un răspuns imunologic la gluten și un risc crescut de boală celiacă la fiecare 7 grame de gluten consumate pe zi, potrivit studiului.

Cercetătorii au evaluat peste 6.600 de nou-născuți din Statele Unite, Finlanda, Germania și Suedia, născuți între 2004 și 2010. Toți copiii au purtat un genotip asociat cu diabetul de tip 1 și boala celiacă.

La fiecare câteva luni, autorii studiului au înregistrat aportul de gluten al copiilor până la vârsta de 5 ani și au comparat nivelurile cu cantitățile de referință ale aportului de gluten la copiii sănătoși la fiecare vârstă.

Pe parcursul studiului, 1.216 dintre copii - aproape 20% - au dezvoltat intoleranţă la gluten, primul semn al răspunsului negativ al organismului la proteine, a declarat autorul studiului Carin Andrén Aronsson, profesor la Unitatea pentru Diabet și Boala celiacă la

Universitatea Lund din Suedia.
Alți 450 de participanți au dezvoltat boala celiacă, aproximativ 7%. Cele mai multe dintre diagnostice au apărut între 2 și 3 ani, potrivit studiului.

Boala celiacă afectează milioane de oameni

La persoanele diagnosticate cu boală celiacă, consumul de gluten dăunează mucoasei intestinului subțire și previne absorbția de nutrienți. Se estimează că ar afecta aproximativ 1 din 100 de oameni din întreaga lume și este posibil ca mai mult de 2 milioane de oameni să nu știe că au, potrivit Fundației Celiac Disease.
Aportul de gluten este considerat un factor în dezvoltarea bolii celiace, dar, potrivit studiului de marți, cantitatea joacă un rol major.

Degenerarea completă a glutenului este singura cale de a gestiona boala celiacă, potrivit Centrului de boli celiace de la Universitatea din Chicago. Dr. Aronsson recomandă părinților să le reducă micuţilor nivelul de consum de gluten pentru a preveni apariția.
Cu toate acestea, a spus ea, nu se știe „limită sigură" de gluten pentru copiii care poartă genotipul bolii celiace.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel