Contactul pe piele cu tații, benefic pentru nou-născuți după cezariană
08 ian, 22:35
Separarea bebelușilor nou-născuți de mame după nașterea prin cezariană este frecventă. Un nou studiu arată că este benefic pentru sugar să fie în contact piele – piele cu tăticul lui.
de  Dana Lascu
bebelușul născut prin cezariană ar trebui să stea lipit de pielea tatălui său. Foto: Pixabay

Un nou studiu publicat în Acta Paediatrica (link direct studiu) a constatat că asigurarea contactului piele pe piele cu tatăl poate aduce beneficii unui nou-născut.

În studiul de față, 95 de nou-născuți au fost selectați randomizat unii să stea în pătuț, alții în brațele tatălui sau în contact piele cu piele cu tatăl lor, după nașterea prin cezariană. 

La copii s-a constatat că ritmul cardiac a fost mai mare și a arătat o stabilitate mai mare în timpul contactului piele-piele decât în grupurile care stăteau singuri în pătuț sau doar în brațele taților lor. Sarea de veghe a fost, de asemenea, inițial mai mare în grupul cu contact piele pe piele.

„Grupul de nou-născuți care au fost în concat piele pe piele a arătat unele avantaje față de grupurile din pătuț și din brațele taților, atunci când a venit vorba de stabilizarea parametrilor fiziologici și ai celor de veghe. Această abordare ar trebui susținută în timpul separării mamă-copil ”, au notatat autorii.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?