Coralia Kreyer (ADEM): problema lipsei medicamentelor de pe piață nu e nouă. Măsurile luate

Medicamente
EXCLUSIV
Coralia Kreyer, președinte ADEM, a vorbit la Interviurile DC Medical despre măsurile luate de statul român pentru asigurarea accesului continuu la tratament și pentru a rezolva lipsa medicamentelor esențiale.

Exportul paralel nu mai este o problemă de aproape o lună, de când Guvernul a decis interzicerea scoaterii din țară a medicamentelor din CANAMED, a explicat Coralia Kreyer, președinte al Asociației Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), la Interviurile DC Medical. Măsura e justificată de starea de urgență, dar statul controla și înainte ce medicamente pleacă din țară prin comerț intracomunitar, a arătat aceasta.

„Medicamentele nu se mai duc pe alte piețe europene, nu se mai duc din 12 martie, din cauza măsurii pe care Guvernul a luat-o în vederea asigurării continuității aprovizionării cu medicamente a pacienților din România. Au luat o măsură și anume aceea de restricționare a tuturor medicamentelor compensate din România. Este o măsură care la momentul respectiv a fost una strategică. Cu toate acestea, în România, și înainte de apariția acestei epidemii dar și acum, există o legislație în vigoare. Autoritățile competente monitorizează în mod atent pe baza raportărilor noastre toate stocurile de medicamente. De altfel, în perioada COVID-19, au fost într-adevăr niște lipsuri de medicamente, mai bine spus niște discontinuități în aprovizionare cu anumite medicamente esențiale, și le știm cu toții pe cele despre care s-a vorbit intens, și anume Euthyrox, Siofor, și nu numai acestea, chiar și Plaquenilul, dar despre acesta este o altă discuție. Acestea sunt medicamente esențiale care au lipsit în condițiile în care exportul a fost oprit. Aceste medicamente nu au mai plecat către nicio piață europeană", a spus Coralia Kreyer, președinte ADEM.

Lipsa medicamentelor, o problemă de peste 5 ani

Liderul Distribuitorilor Europeni de Medicamente a amintit și o a doua măsură care ar urma să fie aplicată în curând, e vorba de plafonarea și diferențierea taxei clawback, în funcție de proveniența medicamentelor.

„Din partea autorităților înțelegem că nu mai există alte riscuri de discontinuitate și alte lipsuri care au fost raportate în momentul actual, cu toate acestea statul dorește să se asigure că, mai ales în această perioadă (...) va fi asigurat accesul pacientului la medicație, prin urmare au luat o măsură complementară măsurii de interzicere a exportului, adică aceea de plafonare a taxei clawback pentru producătorii de inovative, generice și producătorii locali. Bineînțeles că și noi lăudăm această măsură, este un demers pe care producătorii îl fac de peste cinci ani. Problema lipsei medicamentelor nu s-a accentuat în special acum, ci a existat de peste cinci ani. Și cunoaștem foarte bine problematica: problema bugetului alocat medicamentelor, a taxei clawback și așa mai departe", a arătat Coralia Kreyer.

 

Ce spune președintele ADEM despre țările care fac stocuri de medicamente și despre o donație de Euthyrox care va asigura tratamentul pe mai multe luni, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel