Coronavirus, cine plătește concediile medicale și gărzile făcute în plus

Teste coronavirus       FOTO: printscreen Agenția Chineză Xinhua
EXCLUSIV
Dată fiind epidemia cu coronavirus, o mare problemă o reprezintă plata pentru concediile medicale ale persoanelor ținute în carantină și  cea pentru gărzile medicilor mobilizați la frontieră. Iată ce spun autoritățile

Dată fiind mobilizarea pentru epidemia de coronavirus, „cine plătește concediile medicale, liniile de gardă? Medicii au fost mobilizați din spitalele din județele de frontieră spre punctele de acces, unde iau temperatura, împart chestionare, dau consultații. Ei lucrează non-stop. Cine asigură finanțarea liniilor de gardă suplimentare?" a întrebat jurnalistul Val Vâlcu, realizatorul Health Forum România III: FINANȚAREA SISTEMULUI DE SĂNĂTATE. FINANȚAREA TREBUIE SĂ URMEZE PACIENTUL?".

„Asta a fost preocuparea noastră de când am aflat de implicarea segmentului de asistență medicală primară și nu numai asta, ci și a direcțiilor de sănătate care vor fi cele care vor valida carantinare apersoanelor care au intrat în contact cu persoanele expuse la virus, și atunci pe site-ul Casei Naționale și pe site-urile Caselor Județene în momentul de față sunt emise niște instrucțiuni în legtură cu modalitățile de prescriere, eliberare și de decontare, sperăm. De astăzi, în momentul ăsta din CNAS pleacă o solicitare către Ministerul Finanțelor Publice pentru suplimentarea creditelor bugetare aprobate pentru decontarea acestei linii de finanțare pentru acest domeniu de asistență medicală, pentru decontarea concediilor medicale", a răspuns Adela Cojan, președintele CNAS.

Deocamdată softul nu o permite

Dar deocamdată aceste concedii medicale nu pot fi emise retroactiv pentru pacienții care apar după două-trei zile la medicul de familie dintr-un motiv foarte simplu: sistemul informatic nu permite așa ceva, a arătat Florin Buicu.

„Cum va putea primi concediu medical pentru cele două zile anterioare, pentru că softul, astăzi, nu o permite. Doi, care este modalitatea prin care salariile din spitalele publice vor fi plătite având în vedere că influențele salariale determinate de creșterea salariilor pentru alte categorii de personal din spitalele publice nu sunt rezolvate? Și trei, cum vor lupta direcțiile de sănătate publică, având în vedere că filele de buget ieri încă nu ajunseseră la Direcțiile de sănătate publică?", a întrebat deputatul Florin Buicu.

Bani pentru concedii și gărzi

„Aseară am vorbit cu fostul ministru al Finanțelor, actualul premier desemnat. Ne-a promis că ne aprobă retrimestrializarea, deci mutarea sumelor din Trimestrul IV în Trimestrul I, astfel încât să facem față acestei solicitări suplimentare de decontare pentru aceste concedii medicale care vor veni în mod suplimentar datorită acestui fenomen epidemiologic. Eu sunt convinsă că în momentul de față specialiștii dumnealor lucrează împreună cu cei din CNAS astfel încât să redimensionăm creditele bugetare pe Trimestrul I și să nu afectăm plata concediilor medicale aferente acestor situații speciale create. (...) Filele de buget vor fi transmise în cursul zilei de mâine, astăzi este Consiliul de Administrație. ", a răspuns Adela Cojan, președintele CNAS.

„A fost elaborat un Ordin de ministru chiar ieri care cred că o să reglementeze această chestiune, care cred că chiar astăzi deja e în curs de a fi rezolvată", a completat Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel