Coronavirus din China, un vaccin ar fi disponibil abia peste un an

Fiole
Dezvoltarea unui vaccin contra noului coronavirus va dura cel puţin un an, conform Alianţei Globale pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI).

Coronavirus, China. În China, numărul pacienţilor confirmaţi cu o afecţiune pulmonară provocată de noul virus a crescut joi la 571, cifra incluzând cele 17 decese, au anunţat autorităţile sanitare din această ţară. Potrivit directorului executiv al GAVI, Seth Berkley, oamenii de ştiinţă nu cunosc îndeajuns de multe despre epidemiologia noii boli pentru a putea evalua corect riscul în această etapă.

''Vestea bună este că cercetătorii au secvenţionat şi publicat deja genomul virusului, ceea ce a permis mai multor organizaţii din lume să înceapă lucrul la un vaccin'', a declarat Berkley. Vaccinurile care protejează de coronavirusuri sunt mult mai simplu de dezvoltat în comparaţie cu cele pentru unor boli precum malaria sau HIV, a precizat el. Chiar şi aşa, ''va dura luni până când primele studii clinice vor avea loc şi cel puţin un an înainte ca un vaccin să fie disponibil pentru utilizare'', a adăugat reprezentantul GAVI, potrivit Agerpres.

GAVI este un parteneriat nonprofit, înfiinţat de Bill şi Melinda Gates, care colaborează cu guverne, mediul de afaceri, Banca Mondială, organizaţii de caritate şi neguvernamentale pentru îndeplinirea obiectivelor de vaccinare. Potrivit GAVI, a contribuit la vaccinarea a peste 760 de milioane de copii în cele mai sărace ţări ale lumii din 2000 şi a prevenit peste 13 milioane de decese. Numărul confirmat de cazuri de coronavirus în China creşte în contextul în care un număr tot mai mare de persoane care prezintă simptome asemănătoare gripei se testează pentru virus. Până în prezent au fost raportate cazuri şi în afara Chinei, inclusiv în Japonia, Filipine, Coreea de Sud, Taiwan, Thailanda şi Statele Unite, precum şi în teritoriile chineze Hong Kong şi Macao.

Sursa coronavirusului: liliecii?

Potrivit unui studiu genetic publicat marţi, noul coronavirus ar putea proveni de la lilieci. Cercetătorii chinezi au identificat o proteină cheie esenţială pentru ca noul coronavirus să infecteze oamenii, oferind informaţii valoroase în demersul de evaluare a riscului pentru sănătatea publică. Deşi secvenţa completă a genomului a fost publicată, originea şi mecanismul de transmitere al noului coronavirus (2019-nCoV), aşa cum este notat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), sunt încă incerte. Până în prezent, şase seturi întregi de genomi 2019-nCoV au fost făcute publice. Cercetătorii de la Institutul Pasteur din Shanghai au descoperit că 2019-nCoV este asemănător în proporţie de 70% cu coronavirusurile SARS şi MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu).

Pe baza baza datelor actuale, perioada de incubaţie a virusului poate fi de până la aproximativ 14 zile. Simptomele noului coronavirus, denumit provizoriu de OMS 2019-nCoV, sunt, în multe cazuri, similare cu cele ale unei răceli, dar pot fi însoţite de febră şi oboseală, tuse uscată şi dispnee (dificultate în respiraţie). Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu a reuşit miercuri să cadă de acord dacă focarul actual de coronavirus din Wuhan (China) trebuie sau nu declarat ca fiind o situaţie de urgenţă internaţională, aşa că a decis să continue şi joi şedinţa comitetului său de urgenţă pentru a lua o decizie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel