Coronavirus: disidentul care a criticat modul de gestionare a epidemiei din China, arestat

În China, unde a izbucnit epidemia, zeci de mii de pacienți sunt infectați cu coronavirus. Foto: Xinhua Video
Un disident chinez care a criticat maniera în care regimul preşedintelui Xi Jinping a gestionat epidemia provocată de coronavirus a fost arestat.

Coronavirus, disident. Xu Zhiyong, un militant anticorupţie care a stat în închisoare în perioada 2013-2017, a fost arestat sâmbătă. El era urmărit din luna decembrie, după ce participase la o reuniune a opozanţilor în oraşul Xiamen, din sud-estul Chinei, şi a continuat să difuzeze pe social media articole care denunţau regimul comunist de la Beijing. Hua Ze, o amică a sa care trăieşte în SUA, a confirmat că nu mai are de sâmbătă nicio veste despre Xu Zhiyong.

Pe 4 februarie, acesta a cerut demisia preşedintelui chinez Xi Jinping, criticând modul în care acesta a gestionat războiul comercial cu SUA, manifestaţiile pro-democraţie din Hong Kong şi epidemia de pneumonie virală declanşată în decembrie în oraşul Wuhan, din centrul Chinei. ''Medicamentele lipsesc, spitalele sunt pline şi multe persoane contaminate nu sunt depistate. Este un haos'', a adăugat el, potrivit Agerpres.

Epidemia a declanşat proteste neobişnuite contra puterii, acuzată că a reacţionat cu întârziere şi că a restrâns libertatea de exprimare. Moartea la începutul lunii februarie a unui medic din Wuhan, care fusese anchetat de poliţie după ce lansase un avertisment în decembrie legat de pericolul coronavirusului, a alimentat nemulţumirile exprimate de populaţie în mediul online. ''Războiul guvernului chinez contra coronavirusului nu a deturnat în niciun caz ofensiva sa generalizată împotriva vocilor disidente'', subliniază Amnesty International. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel