COVID-19: Riscul de internare a scăzut cu 94% după administrarea primelor doze de vaccin AstraZeneca, în Scoția

Vaccinul produs de AstraZeneca și Oxford, rezultate bune. Foto: AstraZeneca
Lansarea vaccinurilor Pfizer - BioNTech și Oxford - AstraZeneca a dus la o scădere substanțială a cazurilor severe de COVID-19 care necesită internare în spitalele din Scoția. În cazul vaccinului AstraZeneca, reducerea a fost de 94%, indiferent de palierul de vârstă, inclusiv la persoanele de 80 ani și peste, arată un studiu.

Rezultatele studiului (link direct studiu), disponibile în preprint în BMJ, au arătat că la patru săptămâni după ce au fost administrate primele doze de vaccinuri Pfizer - BioNTech și Oxford - AstraZeneca riscul de spitalizare din COVID-19 a scăzut cu până la 85% (95% interval de încredere 76-91) și respectiv 94% (IC 95% 73 până la 99).

În cazul vaccinului AstraZeneca, efectul a fost comparabil indiferent de palierul de vârstă, inclusiv la persoanele cu vârsta de 80 ani și peste.

Cercetătorii de la universități din Scoția și Public Health Scotland au declarat, într-un briefing de presă Science Media Center, pe 22 februarie, că rezultatele lor au fost „foarte încurajatoare și ne-au oferit motive excelente pentru a fi optimiști pentru viitor”. 

Pentru studiu, ei au folosit un set de date care acoperă întreaga populație scoțiană de 5,4 milioane de locuitori pentru a compara rezultatele pentru persoanele din Scoția care au primit prima doză de vaccin COVID-19 între 8 decembrie și 15 februarie. În această perioadă, s-au administrat 1,14 milioane de doze de vaccinuri și 21% din populația scoțiană a primit o primă doză: 650.000 de persoane au primit vaccinul Pfizer - BioNTech și 490.000 vaccinul Oxford - AstraZeneca.

Cercetătorii au analizat în fiecare săptămână înregistrările medicilor de familie privind vaccinarea, internările în spitale, înregistrările de deces și rezultatele testelor de laborator, pentru a compara rezultatele celor care au primit prima doză comparativ cu cei care nu au primit niciuna.

„Am constatat că efectul vaccinării a crescut în timp până la un vârf în ziua 28-34 după vaccinare pentru ambele vaccinuri. Cel mai mare efect împotriva spitalizării COVID-19 dintre cei care primesc prima doză de vaccin BNT162b2 (vaccinul Pfizer-BioNTech) a fost de 85%, (95%, CI 76 la 91), iar pentru ChAdOx1 (vaccinul Oxford-AstraZeneca) a fost de 94% (95%, CI 73 la 99)”, se arată în studiu. 

„Rezultate similare au fost observate într-o analiză combinată a efectelor pentru ambele vaccinuri împotriva spitalizării COVID-19 stratificate în funcție de grupa de vârstă. Efecte ale vaccinării mari s-au găsit la toate grupurile de vârstă. Estimările eectelor vaccinurilor pentru vârstele de 18-64, 65-79 și ≥80 de ani au fost cele mai mari la 28-34 de zile după prima doză de vaccin (85%, respectiv 95% la CI 68-93; 79%, respectiv 95% la CI 17-95; 81%, respectiv 95%, la CI 65-90).

Dar cercetătorii au subliniat că studiul nu ar trebui utilizat pentru a compara cele două vaccinuri, deoarece studiul nu a fost creat pentru a analiza diferențele dintre ele, nu a fost randomizat, urmărirea a fost mai lungă pentru persoanele care au primit vaccinul Pfizer&BioNTech deoarece a fost aprobat primul, și cele două vaccinuri au fost administrate unor populații diferite de pacienți. Mai exact, vaccinul Oxford & AstraZeneca era mai probabil să fie administrat persoanelor foarte în vârstă.

Întrebat dacă rezultatele au oferit asigurări că vaccinul Oxford & AstraZeneca a fost eficient la grupele de prsoane mai în vârstă, directorul Institutului Usher al Universității din Edinburgh, a declarat, conform BMJ, că rezultatele la grupele mai în vârstă au fost „foarte încurajatoare”. 

Întrebat dacă țări precum Germania, care au o utilizare limitată a Oxford AstraZeneca la grupe de vârstă mai tinere, ar trebui să își revizuiască politicile în lumina datelor studiului, Jim McMenamin, director național de incidente COVID-19 la Public Health Scotland, a spus că: „Tot ce putem face noi este să prezentăm datele științifice. Comunității internaționale îi revine responsabilitatea de a considera acest lucru ca parte a informațiilor de care dispun”.

El a adăugat că studiul a analizat doar internările în spitale și că au fost luate în considerare alte obiective, cum ar fi admiterile la terapie intensivă, și boli grave, și decese în afara spitalului, inclusiv în casele de îngrijire.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel