Crampele musculare, 7 motive pentru care faci cârcei și cum scapi de ei

Sportivii fac crampe musculare de obicei când fac brusc un efort foarte mare
Crampele musculare se pot întâmpla oriunde în corp, în orice moment, chiar și atunci când dormiți. Iată ce poate duce la apariția cârceilor și ce puteți face pentru a preveni declanșarea lor

Dacă ați avut vreodată un cârcel - acea durere ciudată și acută din gambă – atunci ați avut de fapt de-a face cu crampele musculare. Dar ele se pot produce oriunde în corp, în orice moment, chiar și atunci când dormiți. Indiferent de locul în care le veți face, ceea ce se întâmplă în interior este de fapt același mecanism: mușchii se contractă brusc atunci când nu doriți asta. Mai multe lucruri pot produce crampe, dar, de asemenea, puteți face unumite lucruri pentru a le împiedica.

Cauză posibilă: apă insuficientă

Când ați băut ultima dată un pahar cu apă? Crampele pot fi modul în care corpul vă poate spune că sunteți deshidratat. Alte semne includ amețeli, dureri de cap și constipație. Așadar, luați apă cu voi când plecați de acasă și ar fi bine să o beți încet pe parcursul zilei, mai ales dacă sunteți afară, pe vreme caldă.

Cauză posibilă: temperaturi ridicate

Corpul pierde lichide atunci când lucrați sau faceți exerciții fizice și asta poate face mai probabil să aveți crampe. Parțial se datorează faptului că mușchii au nevoie de apă, dar și pentru că transpirați minerale importante numite electroliți - sodiu, potasiu și calciu - care ajută celulele din mușchi să funcționeze așa cum ar trebui.

Cauză posibilă: Medicamente

Statinele, care sunt folosite pentru a controla colesterolul, și diureticele, care ajută corpul să scape de lichide, sunt doar două dintre clasele de medicamente care pot provoca crampe ca efect secundar. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți crampe obișnuite la scurt timp după ce luați un medicament, mai ales dacă tocmai ați început un nou tratament.

Cauză posibilă: circulația proastă

Dacă crampele se agravează atunci când mergeți, s-ar putea ca mușchii să nu obțină suficient sânge. Acest lucru se poate întâmpla pe măsură ce îmbătrâniți sau dacă nu sunteți foarte activ. De asemenea, pot fi cauzate de o afecțiune numită claudicație - atunci când arterele sunt mai înguste decât ar trebui să fie și sângele nu poate trece cu ușurință prin ele. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă observați aceste simptome.

Cauză posibilă: menstruația

Unele femei fac crampe în timpul menstruației. Acest lucru se întâmplă pentru că organismul unei femei produce anumiți hormoni care fac ca mușchii din uter să se contracte. Acest lucru ajută la eliminarea sângelui și a țesuturilor, dar poate provoca și crampe. De obicei, calmantele sunt de ajutor, dar discutați cu medicul dvs. dacă ele nu funcționează bine pentru dumneavoastră.

Cauză posibilă: creșterea

Copiii fac adesea crampe atunci când trec printr-o repriză de creștere. Acestea sunt uneori numite „dureri de creștere", dar pot fi de fapt cauzate de o activitate prea intensă sau copiii pot fi doar mai sensibili la durere. Crampele se produc cel mai adesea în picioare și pot trezi un copil dintr-un somn adânc. Poate ajuta întinderea mușchiului sau compresele cale puse pe zona afectată pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă durerea nu se ameliorează, apelați la medicul pediatru.

Cauză posibilă: exerciții intense

Este important să rămâneți activ, dar dacă faceți prea mult, brusc, sau dacă organismul nu este obișnuit cu asta, mușchii se pot contracta. Mai bine stabili un ritm convenabil: exercițiile fizice obișnuite vă pot face mușchii mai puternici și mai greu de obosit, așa că nu vor face crampe la fel de ușor. Asigurați-vă că vă încălziți mai întâi și faceți multe întinderi înainte și după exerciții.

Ce să faci ca să te simți mai bine

De obicei, crampele dispar de la sine destul de repede, dar puteți face unele lucruri pentru a le „ajuta" să dispară mai repede sau a ameliora durerea.
Dacă o activitate ca a alerga a declanșat crampele, opriți-vă imediat. Apoi, întindeți ușor sau masați mușchiul contractat sau sau folosiți o compresă caldă ori faceți o baie fierbinte pentru a aduce sânge în zonă și a o relaxa. Gheața și antiinflamatoarele, cum ar fi ibuprofenul, vă pot ajuta dacă aveți dureri și umflături.

De ce va ajută întinderile

Mușchii sunt mănunchiuri de fibre care devin rapid se contractă și se întind atunci când vă mișcați corpul pentru a face ceva - de la apucarea a ceva de pe un raft, la alergare sau orice altceva asemenea. Când întinzi regulat aceste fibre, își pot face treaba mai ușor și asta te va feri în mare de crampe sau cârcei.

De ce contează dieta

Fructele și legumele colorate conțin minerale numite electroliți care vă ajută să vă mențineți mușchii în formă bună și să evitați crampele. Vegetalele cu frunze verzi și bananele sunt alegeri bune, arată experții de la WebMD.

Când vă duceți la doctor

Majoritatea crampelor musculare nu sunt grave, dar dacă se întâmplă des și nu știți ce le provoacă - cum ar fi căldura sau exercițiile fizice grele - consultați medicul. Ele pot fi uneori un semn al unei afecțiuni precum boala de tiroidă, ciroza hepatică sau întărirea arterelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel