Creier îmbătrânit: viteza de mers, indiciu pentru vârsta creierului tău

Îmbătrânire
Viteza de mers poate fi un marker pentru îmbătrânirea creierului. Intersant este că acest lucru nu e valabil doar la bătrâni, ci s-a constatat că funcționează și la oameni de 45 de ani.

Viteza de mers a persoanelor cu  vârsta de 45 de ani, fără a alerga, poate fi folosită ca un marker al vârstei creierului și corpului, spun cercetătorii. Ei au constatat că cei care se deplasează mai lent au „îmbătrânit accelerat” pe o scară de 19 măsuri concepute de cercetători, iar plămânii, dinții și sistemele imunitare au avut tendința să fie într-o formă mai proastă decât la persoanele care au mersul mai rapid.

"Lucrul care este într-adevăr izbitor este că se înregistrează la persoanele în vârstă de 45 de ani, nu la pacienții geriatri care sunt de obicei evaluați cu astfel de măsuri", a declarat cercetătorul principal Line J.H. Rasmussen, cercetător post-doctoral în departamentul de psihologie și neuroștiință al Universității Duke.

La fel de frapant este faptul testele neurocognitive pe care acești indivizi le-au făcut în copilărie ar putea prezice dacă vor avea mersul mai lent la 45 de ani.

La vârsta de 3 ani, scorurile lor IQ, înțelegerea limbajului, toleranța la frustrare, abilitățile motorii și controlul emoțional au prezis viteza de mers la 45 de ani.

Semne cu zeci de ani înainte de îmbătrânire

"Medicii știu că cei care au mersul mai lent după 70 de ani, de obicei suntcei care vor muri mai devreme decât cei care merg mai repede, la aceeași vârstă", a declarat autorul principal Terrie E. Moffitt, profesorul de psihologie al Universității Nannerl O. Keohane, de la Universitatea Duke, și profesor de dezvoltare socială la King's College London. „Dar acest studiu a acoperit perioada de la vârsta preșcolară până la viața mijlocie și a descoperit că o plimbare lentă este un semn semn cu zeci de ani înainte de bătrânețe”.

Datele provin dintr-un studiu pe termen lung pe aproape 1.000 de persoane care s-au născut pe parcursul unui singur an la Dunedin, Noua Zeelandă. Cei 904 de participanți la studiul actual au fost testați, chestionați și urmăriți întreaga viață, dar în mare parte, din aprilie 2017 până în aprilie 2019, la 45 de ani.

Studiul a apărut pe 11 octombrie în JAMA Network Open.

Examenele RMN din ultima lor evaluare au arătat că cei care se orientează mai lent tind să aibă un volum total mai mic al creierului, o grosime medie inferioară a corticalului, o suprafață a creierului mai mică și o incidență mai mare a „hiperintensităților”, „leziuni mici” asociate cu boala creierului mic. Pe scurt, creierul lor apărea ceva mai bătrân.

Este posibil ca cei care au meersul mai lent să și arate mai în vârstă. Viteza de mers a fost folosită de mult timp ca măsură a sănătății și a îmbătrânirii la pacienții geriatri, dar ceea ce este nou în acest studiu este relativitatea tinereții acestor subiecți de studiu și capacitatea de a vedea cum se potrivește viteza de mers cu măsurile de sănătate pe care studiul le-a colectat în timpul vieții lor.

"Este păcat că nu avem viteza de mers și imaginea creierului pentru ei ca și copii", a spus Rasmussen. (RMN-ul a fost inventat când aveau cinci ani, dar nu a fost utilizat la copii, decât mulți ani după).

Unele dintre diferențele de sănătate și cunoaștere pot fi legate de alegerile pentru stilul de viață pe care acești indivizi le-au făcut. Dar studiul sugerează, de asemenea, că există deja semne în viața timpurie a celor care ar deveni cei mai lenți la mers, a spus Rasmussen. „Este posibil să avem aici o șansă să vedem cine va face alegeri mai bune pentru sănătate în viața ulterioară”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel