Cristian Vlădescu: vaccinarea este pe locul unu sau doi ca impact asupra sănătății populaționale
24 apr 2020 / 18:33
Cristian Vlădescu, specialist în sănătate publică și management sanitar, a vorbit în cadrul evenimentului „Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranței în lupta cu epidemiile” organizat de grupul de presă DC Media Group despre importanța vaccinării și a reducerii cheltuielilor în tratamente, prin prevenție.
de  Angela Sabău
Vaccin   FOTO: pixabay
EXCLUSIV

Cristian Vlădescu, specialist în sănătate publică, în management sanitar, fost director al Casei de Asigurări de Sănătate și profesor la Școala Națională de Sănătate Publică și Management, a vorbit în cadrul evenimentului „Săptămâna mondială a imunizării - săptămâna speranței în lupta cu epidemiile” organizat de grupul de presă DC Media Group despre importanța vaccinării și a reducerii cheltuielilor în tratamente, prin prevenție, imunizare/vaccinare. El spune că impactul pe care în are aceasta din urmă asupra sănătății populației este consderat unul din cele mai importante. 

„În secolul al XX-lea s-au făcut diferite ierarhizări ale celor mai importante descoperiri și în majoritatea vaccinurile și vacinarea ca impact la nivelul sănătății populaționale erau trecute pe locul 1 sau locul 2 ca impact la nivel populațional și nu la nivel individual. Și cu toate astea, iată în secolul XXI sunt discuții - nu despre un anumit vacin - ceea ce e rezonabil să discuți dacă un vaccin introdus peste noapte pentru o boală care să zicem nu are risc major asupra stării de sănătate, fie în sensul de a duce la decesul pacientului, fie în sensul de a lăsa sechele grave pe tot parcursul vieții. Deci, sigur, dacă discuți despre o boală nouă, un nou vacin și așa mai departe, poți să ai discuții dacă merită, dacă e bine, dacă a fost suficient testat și așa mai departe. Dar sunt vaccinuri care se fac de zeci, foarte multe zeci de ani și care revin în discuția publică, uneori - cu atât mai grav - în discuția unor reprezentanți ai personalului medical, referitor la eficacitatea și eficiența lor, repet, după zeci de ani de aplicare, ceea ce este destul de bizar”, a spus el.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?