Criza medicamentelor: cum au reușit producătorii să mențină cinci molecule din cele 71

Radu Gănescu, președinte COPAC
EXCLUSIV
Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a explicat la Interviurile DC Medical care este situația medicamentelor care au dispărut de pe piața românească de la 1 noiembrie și cum s-a reușit ca cinci dintre acestea să rămână, totuși, în farmacii.

Criza medicamentelor care au dispărut de pe piața românească de la începutul acestei luni a creat nesiguranță în rândul pacienților cu afecțiuni cronice. Radu Gănescu, președintele COPAC, a explicat cum s-a ajuns aici și cum s-a reușit ca cinci din cele 71 de molecule să rămână, totuși, pe piață. Totuși, el a arătat că acest lucru nu este suficient pentru rezolvarea crizei. „Este în continuare criză, pentru că avem nesiguranță în ce privește continuarea tratamentului.  În ultimii ani am avut foarte multe molecule, foarte multe medicamente care au dispărut de pe piață și, apropo de ultima criză, din România s-au retras mai puțin de 71 de produse pentru că între timp - avem o informație mai nouă - cinci dintre cele 71 de produse vor rămâne pe piață, întrucât compania producătoare a decis să dea Ministerul în judecată și a câștigat. Înalta Curte de Casație și Justiție a dat câștig de cauză”, a explicat el la Interviurile DC Medical.

Din păcate, decizia instanței se aplică doar medicamentelor al căror producător a deschis proces ministerului, însă aecsta poate fi un pas înainte, un model pentru ceilalți producători, fiind creat un precedent. „Nu se aplică decât pentru cei care au produsele respective, pentru respectiva companie, deci cinci produse vor rămâne în continuare pe piața românească și pacienții vor continua să aibă acces la ele și să-și urmeze tratamentul. E un precedent și cred că e un precendent care ne arată cât de în neregulă este politica prețului în România, politica medicamentului, cât de greșit a fost calculat prețul cel puțin la astea cinci, având în vedere că instanța a dat câștig de cauză și cred, din punctul meu de vedere, că e o premiză pe care putem să mergem mai departe: câte din cele 71 care pleacă din țară au fost și ele calculate greșit?”, mai arată Radu Gănescu.

Inițial, 128 de medicamente erau în pericol să dispară de pe piața românească, ceea ce ar fi putut crea o problemă serioasă pacienților care au nevoie de aceste medicamente. Ulterior, însă, numărul acestora a fost redus la 71 după ce, pentru o parte dintre medicamente s-au găsit soluții. „Vorbim de o perioadă de un an în care pentru cele 128 de medicamente trebuia să se ajungă la un acord cu Ministerul Sănătății în ceea ce privește prețul. Din ele, 57 de producători sau deținători de autorizații au ajuns la o înțelegere, au trecut printr-un Ordin de Ministru și au rămas fără nicio problemă”, a mai spuis invitatul în emisiune.

Mai departe, el a precizat că, pornind de la acestă decizie a instanței, ar trebui ca noul Guvern să facă verificări pentru toate celelalte medicamente care nu mai pot fi vândute în prezent. „Cum spuneam, cinci (medicamente, n.r.) se vor întoarce pentru că instanța a dat câștig de cauză producătorului, spunând că Mininisterul Sănătății a greșit și cred că e un lucru pe care l-aș cere noului Guvern: ca aceste verificări să existe în cadrul Ministerului Sănătății și să se recalculeze toate acele dosare care au fost retrase pe motiv că nu s-a ajuns la o înțelegere vizavi de preț.”

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel