CRIZA MEDICAMENTELOR. Radu Gănescu: sute de mii de pacienți afectați, poate mai mulți

Radu Gănescu, președinte COPAC
EXCLUSIV
Sute de mii de pacienți cronici ar putea fi afectați de criza medicamentelor, dar cifra reală celor afectați ar putea fi chiar și mai mare de atât. Declarațiile au fost făcute de Radu Gănescu, președintele COPAC, prezent la ediția specială de astăzi a Interviurilor DC News și DC Medical.

Criza medicamentelor ar putea afecta sute de mii de pacienți cronici (diabetici, cardiaci etc.), poate chiar peste un milion. Aceasta este o cifră estimativă, potrivit președintelui Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu.

O cifră exactă nu se poate ști, având în vedere că în România nu există încă mult discutatele registre ale pacienților.

„Sunt afectați pacienți pe mai multe patologii: boli cardiovasculare, diabet, epilepsii, boli respiratorii, deci afectarea este largă și cred că sunt afectați cel puțin sute de mii de pacienți. Dar, având în vedere că numărul pacienților cronici din România este de câteva milioane, ar putea fi și un milion. Poate fi un bolnav care are multiple complicații și poate avea o patologie pe boli cardiovasculare și o patlogie pe diabet sau altceva și atunci da, putem ajunge la o situație de criză”, a precizat Radu Gănescu, la Interviurile DC News și DC Medical.

Criza medicamentelor ar putea fi declanșată începând din 2 noiembrie, când peste 70 de molecule (medicamente inovative) ar putea să dispară de pe piața românească pentru că le expiră prețul stabilit de stat.

Numărul total inițial al moleculelor în această situație era de 128, însă pentru 57 dintre ele, s-a găsit o soluție.

Președintele COPAC este de părere că menținerea prețurilor la acest nivel pentru încă trei sau șase luni ar putea fi o soluție pentru a evita criza și s-ar câștiga timp pentru rezolvarea acestei probleme într-o foră care să convină atât statului român, cât și producătorilor.

„Din punctul nostru de vedere, soluția ar fi ca acest ordin să nu cuprinde numai 57 de molecule și cumva să fie prorogat ordinul, să mai rămână încă trei luni, șase luni - prețul exact cum a fost și până acum și în această perioadă să putem umbla la problema de fond, problema care este de fapt politica prețului”, a spus Radu Gănescu. 

Pacienții cu ce boli nu vor mai avea medicamente de la 1 noiembrie, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel