Criza medicamentelor rezolvată parțial, decizie la Curtea de Apel București

Justiție
Criza medicamentelor a fost rezolvată parțial, ieri, de o decizie a Curții de Apel București, care suspendă o parte din mențiunile din CANAMED care limitau de pe 2 noiembrie comercializarea unor medicamente inovative în România.

Printr-o decizie pronunțată ieri, Curtea de Apel București a rezolvat, în parte, criza medicamentelor, suspendând câteva dintre mențiunile din CANAMED care limitau din data de 2 noiembrie comercializarea în România a unor medicamente inovative. Unele dintre medicamentele care urmau să dispară de pe piața din România nu aveau alternativă terapeutică. Acestea sunt administrate lunar la peste 100.000 de pacienți.

„Ca urmare a acestei decizii, medicamentele respective vor avea același regim ca și restul medicamentelor care au prețuri în CANAMED, putând fi comercializate în continuare. Criza iminentă legată de imposibilitatea continuării tratamentului de unii pacienți a fost preîntâmpinată parțial, în ultimul moment, grație deciziei salvatoare a judecătorilor Curții de Apel București", anunță casa de avocatură STOICA & Asociatii.

Judecătorii Curții de Apel București, care au fost sesizați pe 17 octombrie, „au reacționat în mod adecvat la urgența și importanța pricinii, fixând termen foarte rapid și îndeplinind toate procedurile necesare” pentru ca procesul intentat Ministerului Sănătății, de către una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, să se poată judeca într-un termen atât de scurt. Compania farmaceutică a fost reprezentată de echipa de avocați compusă din prof univ Valeriu Stoica, Dragoș Bogdan și Mihai Stănescu.

Prețurile maximale ale medicamentelor sunt aprobate anual de Ministerul Sănătății prin Catalogul Național al Prețurilor la Medicamentele de Uz Uman eliberate cu prescripție medicală, autorizate de punere pe piață (CANAMED), care se actualizează periodic. Dacă unui medicament îi expiră prețul, acesta nu mai poate fi comercializat legal în țara noastră.

În România, însă, statul are o politică a prețului la medicamente care impune de fapt deținătorilor de APP-uri (producătorilor, distribuitorilor) cel mai mic preț din Europa. Din acest preț dezavantajos, „producătorul mai este obligat să suporte taxa clawback - aproximativ 25% din cifra de afaceri - impusă pentru așa-zisa echilibrare a bugetului din sănătate”, mai arată casa de avocatură STOICA & Asociații, pe Hotnews.

Ca rezultat al acestei „politici" de prețuri, asociațiile producătorilor și distribuitorilor au estimat că în ultimii 5 ani au dispărut din România peste 2.000 de medicamente. Așa că degeaba avem prețurile cele mai mici, dacă pacienții nu au acces la medicamente, pentru că acestea nu se mai produc sau nu se mai aduc în România, arată avocații.

Decizia de ieri a Curții de Apel București certifică, de fapt, hotărârea emisă - în primă instanță - în iunie anul curent, prin care aceeași instanță suspenda decizia Ministerului Sănătății care limita comercializarea unor medicamente care urmau să dispară de pe piață de la 2 noiembrie, și pe care Ministerul Sănătății a ignorat-o și n-a pus-o în aplicare. Din păcate, însă, decizia Curții nu se referă la toate medicamentele din ordinul ministerului, ci doar la o parte.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel