Cum bolnavii de inimă pot face sport fără grijă. Primele recomandări europene oficiale

Inimă  FOTO: pexels.com
Primele recomandări privind sportul și activitatea fizică în toate tipurile de boli de inimă au fost lansate de Societatea Europeană de Cardiologie. 

Specialiștii de la Societatea Europeană de Cardiologie au lansat sâmbătă, 29 august, la Congresul Societății, primele recomandări privind sportul și activitatea fizică în toate tipurile de boli de inimă.

Documentul poate fi consultat AICI și face referire la sportul de agrement, cele competitive pentru pacienții cu afecțiuni cardiace, obezitate și diabet, dar și la exerciții fizice pe care le pot face gravidele și care pot fi făcute la altitudine, pe temperaturi extreme sau în zone poluate.

”Odată cu creșterea nivelului de obezitate și a stilurilor de viață sedentare, promovarea activității fizice este acum mai importantă ca niciodată. (...) Exercițiul regulat nu numai că previne bolile de inimă, dar reduce și moartea prematură la persoanele cu boli cardiace stabilite”, argumentează profesorul Antonio Pelliccia, șef de Cardiologie la Institutul de Medicină și Știință Sportivă, Roma, Italia.

Se recomandă tuturor adulților sănătoși, de toate vârstele, dar și bolnavilor de inimă, să facă mișcare în majoritatea zilelor - cel puțin 150 de minute pe săptămână de exerciții de intensitate moderată

Pentru persoanele obeze sau care au tensiune arterială ridicată sau diabet, specialiștii recomandă exerciții de consolidare a forței (de exemplu, ridicarea greutăților ușoare) de cel puțin trei ori pe săptămână, plus exerciții aerobice moderate sau viguroase, precum ciclismul, alergarea sau înotul, se arată într-un comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

”Persoanele cu boală coronariană de lungă durată care doresc să facă exerciții fizice pentru prima dată ar trebui să se vadă mai întâi cu medicul. (…) Dacă descoperiți că exercițiile fizice provoacă palpitații sau dificultăți de respirație neobișnuite sau disconfort la nivelul pieptului, reduceți-vă activitatea și stabiliți o întâlnire pentru a vă consulta profesionistul din domeniul sănătății”, a spus profesorul Pelliccia.

Noile recomandări pot fi citite și AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel