Cum depistezi cancerul tiroidian. Tratamentul precoce poate vindeca boala

Cazurile de cancer tiroidian sunt în creștere, iar experții doresc ca tu să știi cum pot fi detectate precoce persoanele cu risc ridicat de boală.

Potrivit American Cancer Society, 54.000 de cazuri noi vor fi diagnosticate în Statele Unite în 2018. Și trei din patru dintre aceste cazuri vor fi femei. Dar oricine poate primi boala. Simptomele pot apărea mai devreme la femei, care sunt diagnosticate de obicei la 40 sau 50 de ani, în timp ce bărbații sunt în mod obișnuit diagnosticați în anii 60 sau 70, anunță Medicinenet.

"În timp ce majoritatea cancerelor tiroidiene apar fără antecedente familiale, dacă aveți antecedente familiale de cancer tiroidian, ar trebui să aveți un nou nod sau o masă în gât evaluată de medicul dumneavoastră", a spus dr. Brett Miles. Este șef al diviziei de oncologie a capului și gâtului la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai din New York.

De asemenea, persoanele cu istoric de tiroidită Hashimoto, expunere la radiații la gât sau polipi de colon sunt expuse riscului crescut, a adăugat el.

"O regulă bună este ca nodulii limfatici umflați sau baloanele din gât care nu dispar după aproximativ trei-patru săptămâni să fie evaluați", a spus Miles într-un comunicat de presă Mount Sinai.

Fapte de cancerul tiroidian:

Cancerul tiroidian este o tumoră sau o creștere a glandei tiroide din fața gâtului.
Există mai multe tipuri de cancer tiroidian. Cel mai frecvent este carcinomul papilar, care poate fi vindecat, mai ales dacă este depistat mai devreme.
Factorii de risc importanți includ: Istoric familial de cancer tiroidian; istoric de expunere la radiații la cap, gât sau piept; sau o dietă săracă în iod.
Îngrijirea periodică de urmărire este o parte esențială a tratamentului.

Printre simptomele cancerului tiroidian se numără:

Un ganglion limfatic sau mărit în gât.
Dureri la gât
Tuse persistentă.
Dificultate de înghițire sau respirație.

Prevenție

Un examen tiroidian la fiecare trei ani, dacă aveți 20 - 39 de ani.
Un examen tiroidian în fiecare an, dacă aveți 40 de ani sau mai mult.
Evitați expunerea inutilă la radiații.
Verificați des dacă ați fost expus la radiații ale capului, gâtului sau pieptului și aveți antecedente familiale de cancer tiroidian.
Faceți un auto-examen al gâtului tiroidian, căutând asimetrii sau proeminențe sub mărul Adam.
Cei mai mulți pacienți cu cancer tiroidian nu au niciun simptom atunci când sunt diagnosticați, a spus dr. Raymond Chai, profesor asistent de otolaringologie la Școala de Medicină Icahn din Muntele Sinai.

Aceste tipuri de cancer sunt adesea identificate doar în timpul examinării fizice de rutină de către un medic, a spus Chai. „Este important de remarcat marea majoritate a cancerului tiroidian în stadiu incipient poate fi tratat cu succes, și de aceea detectarea precoce este critică", a adăugat el.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel