Obezitatea, cum dăunează arterelor și contribuie la bolile cardiace

Mâncatul târziu ar duce la obezitate, arată un studiu
Cercetătorii au descoperit poate o modalitate prin care obezitatea dăunează arterelor și contribuie la bolile de inimă.

Obezitate, artere, boli. Cercetătorii britanici au descoperit că la pacienții cu boală cardiacă care sunt obezi, grăsimea corporală din jurul arterelor tinde să secrete cantități mari de proteine numite WNT5A. Iar proteina pare să aibă efecte „toxice" în vasele de sânge, potrivit webmd.

Obezitate, artere, boli. Niveluri mari de WNT5A

Cercetătorii susțin că WNT5A este o țintă bună pentru noile medicamente care vizează tratarea sau prevenirea bolilor de inimă. Autorul principal al studiului, Charalambos Antoniades, profesor de Medicină Cardiovasculară la Universitatea Oxford, spune: "Dacă dezvoltăm un tratament pentru a „opri" producția de WNT5A din celulele grase sau dacă putem bloca efectele sale pe peretele [vasului de sânge], atunci putem fi capabili să „neutralizăm" obezitatea și să prevenim atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale".

Studii anterioare au sugerat că persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta boli de inimă, în comparație cu persoanele slabe. Colegiul American de Cardiologie (ACC) consideră că asta se datorează parțial unor motive „indirecte" precum: obezitatea promovează afecțiuni care pot duce la probleme cardiace - diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială și apneea în somn.

Noile descoperiri, cred cercetătorii, aruncă lumină asupra modului în care obezitatea dăunează direct vaselor de sânge. Echipa de cercetare a analizat probe de sânge și țesuturi de la aproximativ 1.000 de pacienți cu boli de inimă care au fost supuși unei intervenții chirurgicale cardiace. Au descoperit că pacienții obezi aveau niveluri mult mai mari de WNT5A în sângele lor. Charalambos Antoniades susține că "proteina a fost eliberată în special în cantități mari din grăsimi din jurul vaselor de sânge" și că pacienții cu niveluri mai mari de WNT5A au avut tendința de a arăta o progresie mai rapidă a acumulării de „plăci" în arterele lor în următorii trei-cinci ani. Plăcile sunt depozite de grăsimi, calciu și alte substanțe care înfundă arterele și pot declanșa un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Obezitate, artere, boli. Niciun medicament nu va înlocui un stil de viață sănătos

Cercetătorii au observat, în urma testelor de laborator, că atunci când celulele vaselor de sânge sunt expuse la proteine, ele produc mai multe „produse toxice" și intră într-o stare care promovează acumularea plăcii. Doi cardiologi americani au apreciat rezultatele studiului: "Această proteină nu este doar crescută semnificativ la pacienții obezi, dar, de asemenea, exercită leziuni la vasele de sânge".

Unul este medicul Benjamin Hirsh, directorul Cardiologiei Preventive la Spitalul de Inimă Sandra Atlas Bass din cadrul Spitalului Universitar Northwell Health din Manhasset, New York. În opinia acestuia, „calea" WNT5A este probabil doar o modalitate prin care obezitatea dăunează vaselor de sânge. El a numit concluziile un „pas important înainte pentru îmbunătățirea înțelegerii noastre despre mecanismele specifice prin care obezitatea este dăunătoare".

Al doilea este medicul Salim Virani, cardiolog la Michael E. DeBakey VA Medical Center din Houston și șef al Secției de Prevenire a ACC și a Consiliului de Conducere. Virani subliniază importanța înțelegerii mecanismelor care leagă obezitatea și bolile de inimă este importantă, întrucât ar putea duce la noi tratamente mai direcționate. Însă, adaugă el, niciun medicament nu va înlocui un stil de viață sănătos: "Dieta și exercițiile fizice vor veni întotdeauna pe primul loc. (...) A fi obez și activ fizic este mai bun decât a fi obez și sedentar". „Cea mai mare provocare", potrivit lui Hirsh, este de a convinge oamenii să facă alegeri mai sănătoase și să evite obezitatea în primul rând.

Studiul a fost publicat în numărul 18 septembrie al Science Translational Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel