Cum tratăm acneea la adulți. Cauze și terapie personalizată, explicații dermatolog

Horoscopul femeilor
Acneea la adulți apare din alte motive decât cea la adolescenți și de aceea trebuie și poate fi tratată cu alte mijloace, în funcție de factorii declanșatori. Poate fi vorba, spre exemplu, de produsele cosmetice pe care le folosim, de spălatul excesiv, anticoncepționale și de stres, printre altele. Cum se stabilește terapia personalizată ne explică dr Amalia Anghel, cunoscut medic primar dermatolog.

Acneea la adulți, adică la persoanele ajunse la vârsta maturității, apare datorită unor factori care pot fi foarte ușor de controlat, spre deosebire de acneea la pubertate, care este influențată în mare măsură de explozia hormonală specifică vârstei.

Geluri, creme și spălatul excesiv: cauze pentru acnee

Anumite produse cosmetice pot constitui o cauză bine determinată pentru declanșarea acneei: cremele de față, loțiunile de protecție solară, gelul de bărbierit și toate celelalte produse pe bază de uleiuri, pot înfunda porii și astfel pielea nu mai poate respira, existând riscul apariției coșurilor. Pentru a preîntâmpina astfel de probleme, primul sfat dat de cunoscutul medic dermatolog Amalia Anghel este să schimbați produsele de îngrijire a părului și a pielii cu produse dermatocosmetice noncomedogenice.

„Stoarcerea" coșurilor nu este deloc benefică și poate face mai mult rău decât bine, crescând gradul de inflamație și riscul de a rămâne cu cicatrici permanente, arată specialistul.

Spălatul excesiv și gelurile exfoliante sunt, de asemenea, pe lista cauzelor de declanșare a acneei la adulți. Spălatul excesiv cu săpunuri care conțin substanțe chimice agresive și alcool nu fac decât să favorizeze apariția acneei, pentru că astfel pielea va secreta și mai mult sebum pentru a compensa, astfel existând riscul crescut de apariție a coșurilor.

Și nu trebuie să uităm de stres. Atunci când sunteți stresați, organismul eliberează așa-numitul hormon al stresului numit cortizol care poate favoriza hiperproducția de uleiuri naturale ale glandelor sebacee.

Dezechilibrul hormonal (de exemplu: ciclul menstrual neregulat, sarcina, întreruperea administrării de anticoncepționale orale, etc.) poate fi un factor în apariția acestei boli, dar contează și moștenirea genetică.

Diagnosticul precis, primul pas spre succes

În astfel de cazuri este esențial să consultați un medic dermatolog pentru a vă oferi cele mai bune soluții. În timpul consultației, medicul dermatolog va efectua un examen clinic dermatologic, o anamneză amănunțită pentru a afla cât mai multe detalii despre istoricul afecțiunii, factorii care agravează acneea, tratamente folosite. E posibil la unii pacienți medicul să solicite efectuarea unor analize (cultură din leziuni cutanate, un panel de hormoni, ecografie transvaginală etc.)

Pe baza tuturor acestor informații dermatologul va recomanda un tratament adaptat, PERSONALIZAT și îl va ajusta în funcție de evoluție.

Tratamente laser ultraperformante în acnee

Terapia laser reprezintă o metodă modernă și eficientă pentru tratamentul unei serii variate de afecțiuni. „Rezultatele apar imediat după procedură, nu există reacții adverse importante, vindecarea este rapidă, iar efectul se menține mult timp", spune dr Amalia Anghel, medic primar dermatolog.

Sunt lasere speciale folosite în dermatologia estetică (un exemplu ar fi tipul Clear Skin), care pot emite raze diferite în funcție de tipul de afecțiune. Unele sunt speciale pentru acnee, cicatrici postacnee, afecțiuni vasculare, hiperpigmentație, îmbătrânire etc.

Tratament care poate fi făcut în pauza de masă

Laserul are două acțiuni principale în tratamentul acneii active:

- va reduce flora de tip Propionibacterium acnes prin alterarea membranei celulare bacteriene;

- va reduce activitatea glandelor sebacee, acestea secretând sebuum în cantitate mai mică, mai fluid.

„Deoarece tratamentul nu afectează epidermul (stratul extern, protector al pielii), timpul de recuperare este scurt sau nu este necesar, față de alte lasere mai agresive", precizează dr. Anghel Anghel.

Protocolul de tratament cu laser cuprinde, în general, o serie de 4-6 ședințe, distanțate una de alta la 2 circa săptămani, și care pot fi integrate unor protocoale de tratament complexe (la care să se adauge și medicamente, spre exemplu). O ședință de tratament durează, în medie, 30 minute – poate fi făcut așadar și în pauza de masă -, nu necesită anestezie, senzația de obicei în timpul procedurii este căldură și cu ușoare înțepături. Spre deosebire de alte tratamente pentru acnee (peeling chimic, laser CO2 fracționat, microneedling) pacientul se poate întoarce după ședință la activitățile zilnice, pentru că pielea nu a fost afectată și nu are nevoie de o perioadă de vindecare 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel