Cum un parazit periculos de la pisică ajunge în creierul nostru

Celule
Cercetătorii americani au descoperit cum un parazit periculos preia controlul celulelor organismului pe măsură ce se răspândește în corp.

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității Indiana au descoperit noi informații despre cum un parazit periculos – Toxoplasma gondii - preia controlul asupra celulelor unui pacient în timp ce se răspândește în corpul său. Autorii studiului cred că descoperirea lor ar putea ajuta la dezvoltarea de noi medicamente pentru tratarea acestei infecții.

Parazitul – explică Leonardo Augusto de la Departamentul de Farmacologie și Toxicologie – pune stăpânire pe celulele organismului și le folosește ca vehicule ca să ajungă la diferite sisteme de organe, inclusiv la creier.

Parazitul Toxoplasma gondii infectează până la o treime din populația lumii. Oamenii se infectează, de regulă, prin expunerea la fecalele de pisică, unde trece prin fazele sale de reproducere sau prin consumul de alimente și apă contaminate. Parazitul provoacă probleme care pun viața în pericol la unii pacienți datorită capacității sale de diseminare către creier. În creier și în alte țesuturi, parazitul persistă ca un chist latent, așteptând să se reactiveze dacă imunitatea ar trebui să scadă, cum ar fi ceea ce se întâmplă la pacienții cu HIV / SIDA.

Cercetătorii au descoperit că parazitul declanșează un sistem de alarmă în celula gazdă care duce la activarea unei proteine ​​numite IRE1. IRE1 ajută celula să facă față stresului, ceea ce poate implica mutarea acesteia într-o altă locație. În celulele infectate de parazit, IRE1 se conectează la citoschelet, o rețea de proteine ​​structurale care conferă celulei forma și coordonează mișcarea. Prin angajarea acestei rețele prin IRE1, Toxoplasma preia controlul și se răspândește în tot corpul, se explică într-un comunicat al universității citate.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel