Danezii au descoperit noi factori care împing oamenii la sinucidere

Sinucidere adolescenți
Primul studiu de acest fel a folosit datele de învățare automată și de sănătate din întreaga populație daneză pentru a crea profiluri cu risc de sinucidere specifice sexului, dezvăluind complexul de factori care ar putea prezice sinuciderea  

Un nou studiu condus de cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității din Boston (BUSPH) constată că boala fizică și vătămarea ridică riscul de sinucidere la bărbați, dar nu și la femei, împreună cu o multitudine de alte perspective asupra factorilor complexi care pot crește riscul unei persoane sinucidere. Studiul, publicat în JAMA Psychiatry, este primul care folosește date de la populația unei țări întregi (Danemarca) și îl analizează cu un sistem de învățare automată pentru a identifica factorii de risc suicid, notează Eurekalert. 

"Suicidul este incredibil de dificil de prezis, deoarece fiecare moarte prin sinucidere este rezultatul mai multor factori de risc care interacționează în viața cuiva", spune autorul studiului principal Dr. Jaimie Gradus, profesor asociat de epidemiologie la BUSPH.

Danemarca dispune de un sistem național de asistență medicală, cu informații privind sănătatea întregii populații, compilate în registrele guvernamentale. Acest lucru le-a permis dr. Gradus și colegilor săi să analizeze mii de factori din istoricul de sănătate ale tuturor celor 14.103 de persoane care au murit din cauza sinuciderii în țară din 1995 până în 2015, precum și din istoricul de sănătate ale altor 265.183 danezi în aceeași perioadă.

Multe dintre rezultatele studiului au confirmat factorii de risc identificați anterior, cum ar fi tulburările psihiatrice și rețetele aferente. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, noi modele de risc potențial, inclusiv faptul că diagnosticele și rețetele cu patru ani înainte de o sinucidere erau mai importante pentru predicție decât diagnosticul și rețetele cu șase luni înainte și că diagnosticul de sănătate fizică era deosebit de important pentru predicția sinuciderii bărbaților, dar nu și pentru femei.

Rezultatele acestui studiu nu creează un model pentru a prezice perfect sinuciderea, spune Dr. Gradus, în parte, deoarece registrele medicale includ rareori experiențele mai imediate - cum ar fi pierderea unui loc de muncă sau a unei relații - care se combină cu acestea mai mult timp - factori de termen pentru a precipita sinuciderea. Factorii și tiparele de risc pot fi, de asemenea, diferite în afara Danemarcei. Cu toate acestea, după zeci de ani de cercetări în reducerea ratelor de suicid, dr. Gradus spune că rezultatele indică noi factori de examinat pentru prevenirea acestei probleme de sănătate publică.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel