DAPAGLIFLOZINUM - prospect

Foto: Pixabay
DAPAGLIFLOZINUM - prospect. Acţiune: Antidiabetic oral; inhibitor foarte puternic, selectiv şi reversibil, al cotransportului 2 de sodiu/glucoză (SGLT2), exprimat selectiv în rinichi; îmbunătăţeşte atât glicemia a jeun, cât şi pe cea post-prandială, prin reducerea reabsorbţiei renale a glucozei, urmată de excreţia urinară a acesteia.

DAPAGLIFLOZINUM - prospect

Denumirea comercială: FORXIGA; 

Prezentare: Comprimate filmate 

Indicații: Îmbunătăţirea controlului glicemic la pacienţii adulţi cu vârsta de 18 ani şi peste, cu diabet zaharat de tip 2, ca monoterapie sau asociat cu alte modalităţi terapeutice de reducere a glicemiei. Dz: 10 mg, o dată/zi. 

Contraindicații: Hipersensibilitate. 

Atenție!: Dapagliflozina nu trebuie utilizată la pacienţi cu diabet zaharat de tip 1 sau pentru tratamentul cetoacidozei diabetice. Risc de apariţie de cazuri grave de cetoacidoză diabetică; pacienţii trebuie informaţi despre semnele şi simptomele acesteia: ameţeală, vărsături, pierderea apetitului, dureri abdominale, sete intensă, dispnee, stare de confuzie, oboseală, somnolenţă; la apariţia cetoacidozei se întrerupe adm. de inhibitor SGLT2 Eficacitatea medicamentului este dependentă de funcţia renală, fiind redusă la pacienţii cu Insuficiență renală moderată şi probabil absentă la pacienţii cu Insuficiență renală severă. Se impune monitorizarea atentă a funcţiei renale. Prudenţă la pacienţii la care scăderea tensiunii arteriale produsă de dapaglifozină constituie un risc. Nu se recomandă în al doilea şi în al treilea trimestru de sarcină. Nu trebuie utilizat în timpul alăptării. 

Reacții adverse: Foarte frecvente: hipoglicemie (atunci când s-a utilizat împreună cu sulfoniluree sau insulină). F re c v e n te : vulvo-vaginită, balanită şi infecţii genitale înrudite, infecţie a tractului urinar, dorsalgie, disurie, poliurie, dislipidemie, creşterea hematocritului. Mai puțin frecvente: prurit vulvo-vaginal, depleţie volemică, sete, constipaţie, hiperhidroză, nicturie, creşterea creatininemiei, creşterea uremiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel