De ce copiii crescuți la fermă sunt feriți de astm
03 noi 2020 / 12:19
Copiii crescuți la ferme au o floră intestinală mai sănătoasă decât ceilalți și sunt feriți de astm, potrivit unui studiu de-a lungul a două decenii.
de  Florina Pop
Grădinăritul îi ajută și pe copii să facă față stresului   FOTO: pexels.com

O cercetare a celor de la Centrul Helmholtz din München, Germania, arată că viața la fermă duce la un microbiom intestinal sănătos la copii, care-i protejează de astm. ”Am constatat că o parte relativ mare a efectului de protecție al fermei asupra astmului copilului a fost mediată de maturarea microbiomului intestinal în primul an de viață. (...) Acest lucru sugerează că copiii de la fermă sunt în contact cu factori de mediu, eventual cu microbiota de mediu care interacționează cu microbiomul intestinal și duc la acest efect protector”, consideră cercetătorii.

Aceștia au anticipat efectele nutriției asupra microbiomului intestinal, dar au fost surprinși să constate efecte puternice ale expunerilor legate de fermă, cum ar fi șederile în magazii de animale. Acest lucru subliniază importanța mediului pentru efectul protector.

”Studiul nostru oferă dovezi suplimentare că intestinul poate avea o influență asupra sănătății plămânilor. Un microbiom intestinal matur cu un nivel ridicat de acizi grași cu lanț scurt a avut un efect protector asupra sănătății respiratorii a copiilor din acest studiu”, adaugă cercetătorii, potrivit unui comunicat al Centrului amintit.

Studiul, AICI.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?