De ce depinde evoluția COVID-19 în România. Explicațiile academicianului Irinel Popescu

Coronavirus, România
EXCLUSIV
În ediția de joi, 26 martie a emisiunii Academia de Sănătate, academicianul Irinel Popescu a vorbit despre coronavirus și tot ce se știe despre el până acum.

COVID-19, România. "COVID-19 este problema numărul 1 cu care se confruntă sistemul de sănătate din România în momentul de față", afirmă academicianul Irinel Popescu la începutul emisiunii DC Medical Academia de Sănătate de joi, 26 martie.

Acesta a subliniat că ediția de azi este prima dintr-un șir de emisiuni dedicate pacienților cronici și COVID-19, a necesităților și cum pot fi ajutați să depășească această perioadă.

"Cei mai mari specialiști care se ocupă de problemă recunosc că majoritatea datelor despre coronavirus sunt neverificate sau insuficient verificate, că din lipsă de altceva și pentru că nu putem sta cu mâinile în sân au fost desemnate proceduri și au fost aprobate tratamente, inclusiv de Ministerul Sănătății care are, în momentul de față, un protocol terapeutic aprobat și se încearcă validarea acestor rezultate cu date care sunt obținute pe parcurs. Pe măsură ce se desfășoară această epidemie apar date noi care confirma sau infirmă unele din ipotezele avansate", explică Irinel Popescu.

Prevenție

Acesta a subliniat măsurile de prevenție recomandate. "De departe, cea mai indicată măsură și singura eficientă până la umă este autoizolarea. Sintagma "stați acasă" e pe toate canalele media. E singura care protejează de infecție în momentul de față. Știm că cu cât numărul de persoane testate este mai mare, cu atât șansele de a controla epidemia sunt mai bune. Asta o dovedește experiența tuturor țărilor în care s-a făcut testare maximă – au ajuns la controlul epidemiei", afirmă academicianul.

Despre tipurile de tratament aplicate în spitale pentru coronavirus, specialistul a amintit că pentru formele medii și ușoare de COVID-19 s-a descoperit acțiunea benefică a unor medicamente antiretrovirale precum Kaletra, produșii de hidroxiclorochină – un vechi medicament antimalarie, comercializat sub numele de Plaquenil. "Aș adăuga – și asta e valabil pentru formele ușoare – un antiinflamator, un antipiretic de tipul paracetamolului a devenit standard cu mențiunea că altele cum este ipubrofenul sunt de evitat. Se pare că pot să înrăutățească starea pacienților. Toate aceste date sunt afirmate empiric. Poate că studii serioase ulterioare vor infirma unele dintre ele", apreciază Irinel Popescu.

În ce privește formele severe de COVID, academicianul precizează că apare dependența de ventilatoare: "Se știe deja că țări cu tradiție în medicină, cu grad de dezvoltare cum e Italia au fost, la un moment dat, depășite de numărul mare de cazuri exact din acest punct de vedere: n-au existat suficiente ventilatoare pentru toți bolnavii. (...) În aceste forme grave, tratamentul devine un tratament de terapie intensivă și implică automat și ventilație mecanică".

Ce ar schimba lucrurile în România

Academicianul consideră că de doi parametri va depinde evoluția acestei pandemii la nivelul României: disciplina populației și resursele. La prima, adaugă acesta, s-au observat "carențe serioase; unele poate țin și de organizarea deficitară și de cei care decid în anumite domenii și care n-au luat măsurile necesare și altele țin de disciplina în sine a populației pentru că sunt oameni cărora li s-a indicat autoizolarea sau carantina și care nu respect indicațiile. Aceste probleme de disciplină pot să dea peste cap cele mai coerente măsuri și planuri de control ale epidemiei".

Legat de al doilea parametru, resursele, aici academicianul a enumerat și numărul de kituri pentru testare existente sau care se vor obține în scurt timp și paturile de spital dotate cu ventilatoare care "reprezintă problema cea mai strigentă în formele grave".

Concluzia

În ce măsură sistemul de sănătate din România este pregătit? "Greu de spus pentru că, după cum s-a văzut, niciun sistem din lume nu a fost pregătit pentru dimensiunea acestei epidemii și toate sistemele de sănătate la nivel mondial trebuie să se adapteze din mers. Această adaptare e direct proporționată cu resursele pe care le are fiecare stat în parte", apreciază academicianul Irinel Popescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel