De ce dispare pofta de mâncare atunci când iubești. Te-ai fi așteptat la acest răspuns?
11 ian, 15:15
Când te îndrăgostești și apar acei "fluturi" în stomac, de cele mai multe ori nu-ți mai stă mintea la mâncare. Scade apetitul alimentar, însă oamenii de ştiinţă au explicaţii pentru asta.
de  Cătălina Burghelea
Infecțiile cu transmitere sexuală

Potrivit lui Kat Van Kirk, sexolog şi terapeut de cuplu, unul dintre motivele pentru care o persoană îndrăgostită îşi poate pierde pofta de mâncare este hormonul stresului, cortizolul.

„Acea senzaţie de slăbiciune, de fluturi în stomac, lipsa apetitului, de fapt, poate fi cauzată de hormonul stresului, cortizolul. Acesta contractează vasele de sânge din stomac şi dă aceste stări neplăcute“, spune specialistul.

Nu numai hormonul de stres (cortizolul) poate crea probleme fizice, ci și un alt hormon, oxitocina. Aceasta joacă un rol imens atât în reglarea greutăţii corporale, cât şi în reglarea poftei de mâncare, potrivit CNN.

Un studiu a arătat că, atunci când bărbaţilor li s-a administrat oxitocină în timpul mesei aceasta a crescut nivelul hormonilor care reduc pofta de mâncare, scăzând astfel cantitatea de mâncare consumată.

Cu timpul, odată ce relația înaintează, există un alt pericol. Cercetările publicate în revista Health Psychology au confirmat că o relaţie fericită, plină de satisfacţii, duce la creşterea în greutate în primii ani de căsătorie. 

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?