De ce e bine să evităm alimentele care sporesc inflamația

Carne
Evitarea acelor alimente care sporesc inflamația scade riscul de boli cardiace.

O dietă bogată în carne roșie și carne procesată, dar și în băuturile cu zahăr – care sunt asociate cu creșterea inflamației în organism - pot crește riscul ulterior de boli de inimă și accident vascular cerebral.

E demonstrat faptul că inflamația cronică joacă un rol important în dezvoltarea bolilor de inimă și a accidentului vascular cerebral. Anumiți biomarkeri inflamatori, cum ar fi interleukinele, chemokinele și moleculele de aderență, au fost asociați cu stadiile timpurii și tardive ale aterosclerozei. Studiile anterioare au descoperit că dieta poate influența nivelurile de inflamație, însă puține modele dietetice sănătoase - dieta mediteraneană - au prezentat concentrații mai scăzute ale unor biomarkeri inflamatori și un risc mai scăzut de boli de inimă.

Cercetarea celor de la Școala de Sănătate Publică de la Harvard este prima care leagă un indice inflamator alimentar pe bază de alimente cu riscul pe termen lung de boli cardiovasculare. Autorii acesteia au recomandat  consumul de alimente cu niveluri mai ridicate de antioxidanți și fibre pentru a ajuta la combaterea inflamației: legume cu frunze verzi (varză, spanac, varză, rucola), legume galbene (dovleac, ardei galbeni, fasole, morcovi), cereale integrale, cafea, ceai și vin, potrivit unui comunicat al Colegiului American de Cardiologie.

La recomandări se adaugă și limitarea consumului de zaharuri și cereale rafinate, alimente prăjite, băuturi răcoritoare și restricționarea cărnii procesate, a cărnii roșii și a organelor.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel