De ce e bine să faci mișcare. Studiile care zic că sportul înseamnă viață lungă

Mai multe studii arată că sporturi precum alergarea, înotul, tenisul și yoga pot reduce riscul de deces timpuriu.

Mișcare, sport. Cercetătorii au demonstrat că practicarea unor sporturi ca alergarea, înotul, tenisul și yoga pot reduce riscul de deces timpuriu. La acestea se adaugă și banalul mers pe jos. Iată o listă cu sporturile a căror efecte au fost analizate de cercetători și argumentele descoperite, potrivit The Guardian:

1. Alergare - cercetările publicate de British Journal of Sports Medicine au constatat că alergarea poate reduce riscul de deces timpuriu, indiferent de cât timp sau cu ce viteză se aleargă. Cercetarea s-a concentrat pe 14 studii anterioare bazate pe șase grupuri diferite de participanți, totalizând peste 230.000 de persoane pe o perioadă cuprinsă între 5,5 și 35 de ani. Autorii au raportat că orice cantitate de alergare, chiar o dată pe săptămână, este mai bună decât nici o alergare deloc.

2. Înot - s-a descoperit că înotătorii au un risc de deces mai precoce cu 28% și un risc de deces cu 41% mai mic ca urmare a unui accident vascular cerebral sau a unei boli de inimă, potrivit unui studiu realizat în 2017 de Swim England, la care au participat peste 80.000 de oameni. Raportul a mai spus că înotul este un exercițiu rentabil, sigur și viabil pentru persoanele de toate vârstele, ajută persoanele în vârstă să se mențină mental și fizic și poate ajuta copiii să dezvolte abilități fizice, cognitive și sociale prin lecții de înot.

3. Tenis - oamenii de știință care încearcă să găsească beneficiile pentru sănătate ale diferitelor sporturi au constatat că sesiunile obișnuite de tenis și badminton reduc riscul de deces la orice vârstă dată cu 47%. Studiul, publicat de British Journal of Sports Medicine, a adunat răspunsuri de la peste 80.000 de adulți cu vârste de peste 30 de ani, prin sondaje între 1994 și 2008.

4. Yoga - pe lângă îmbunătățirea rezistenței, a respirației și a flexibilității, s-a constatat că yoga reduce factorii de risc pentru boli de inimă, cum ar fi indicele ridicat de masă corporală, colesterolul și tensiunea arterială. Un studiu realizat de Colegiul American de Cardiologie a descoperit că oamenii care combinau practica yoga și exercițiile aerobice, cum ar fi alergarea sau înotul, au înregistrat o reducere dublă a IMC ridicat, a nivelului de colesterol și a tensiunii arteriale în comparație cu persoanele care au luat parte la doar unul sau alt exercițiu.

5. Mers pe jos - Numeroase studii au sugerat că șederea prea lungă poate fi un factor de risc pentru moartea timpurie. Un studiu publicat de British Journal of Sports Medicine a descoperit că activitățile la nivel scăzut, cum ar fi mersul la plimbare doar 10 până la 59 de minute pe săptămână, pot scădea riscul de deces din orice cauză cu 18%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel