De ce e importantă vaccinarea împotriva HPV
17 aug 2020 / 15:30
Medicul dermatolog Olga Simionescu a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate despre importanța vaccinării împotriva HPV.
de  Florina Pop
Vaccinul contra HPV
EXCLUSIV

Invitată la emisiunea Academia de Sănătate, realizată de academicianul Irinel Popescu, medicul dermatolog Olga Simionescu a discutat și despre rolul vaccinării împotriva HPV. Aceasta a precizat că dintre cele două tipuri de vaccinuri existente - cel profilactic și cel curativ; ultimul fiind încă în teste - doar unul, cel profilactic, se administrează. Acesta este recomandat fetițelor cu vârste între 12 și 14 ani. ”Există un program în țara noastră prin care această vaccinare este susținută de către stat. Este o prevenție pentru că fetițele, în mod normal, n-ar fi expuse la această infecție cu HPV, și ar fi foarte eficient”, punctează medicul Olga Simionescu.

Potrivit acesteia, peste tot, pe glob, se vaccinează HPV atât femeile de orice vârstă - sigur că eficiența sa scade - , cât și bărbații (în SUA). În plus, un vaccin profilactic ”ar putea să aibă un rezultat spectaculos” în eradicarea tulpinilor de HPV în cazul unor femei cu leziuni pe colul uterin. 

Dr Simionescu mai amintește că există tulpini HPV cu risc scăzut (6 -11) și tulpini cu risc crescut (16, 18, 31, 33 și 45). Vaccinul, disponibil și în România, se îndreaptă împotriva a nouă tulpini de HPV. ”Vaccinul este bun. Noi nu avem niciun interese comercial. Lumea are această teorie că dacă recomandăm ceva, ce se ascunde în spatele acestei recomandări...”, afirmă specialistul.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?