Forma de cancer care l-a ucis pe Dustin Diamond, celebrul Screech din „Saved by the Bell”. Simptomele și șansele de supraviețuire

Dustin Diamond. Foto: Print screen TMZ
Actorul Dustin Diamond - bine cunoscut pentru rolul îndrăgitului Samuel "Screech" Powers din serialul de succes NBC, „Saved by the Bell” (Salvați de clopoțel) - a murit, la doar 44 de ani, din cauza unei forme agresive de cancer descoperită prea târziu. 

Un reprezentant al lui Dustin Diamond, celebrul Screech din „Saved by the Bell”, a confirmat astăzi decesul actorului, care a survenit dimineață. 

Starea lui se agravase foarte mult de săptămâna trecută și a fost scos de pe aparatele de respirație artificială, în încercarea de a-l duce la îngrijire de tip hospice. 

Moartea lui Dustin vine la doar câteva săptămâni după ce actorul terminase prima rundă de chimioterapie după ce a fost diagnosticat carcinom cu celule mici în stadiul 4 ... adică un cancer pulmonar în fază terminală cu multiple metastaze.  

Care sunt simptomele acestui tip de cancer

Cancerul pulmonar fără celule mici în stadiul IV (NSCLC) este cea mai avansată formă a bolii. În stadiul IV, cancerul s-a metastazat sau s-a răspândit dincolo de plămâni în alte zone ale corpului. Statistic vorbind, aproximativ 40% dintre pacienții cu NSCLC sunt diagnosticați cu cancer pulmonar atunci când sunt în stadiul IV.

Rata de supraviețuire a acestor pacienți este foarte mică, oar 4,7 dintre ei supraviețuind la cinci ani. Cu toate acestea, ratele relative de supraviețuire nu iau în considerare îmbunătățirile recente ale tratamentului. Se bazează pe diagnostic și tratament cu cel puțin 5 ani mai devreme.

Cancerul pulmonar cu celule mici (SCLC) este o formă agresivă de cancer pulmonar. Se caracterizează printr-o creștere rapidă și necontrolată a anumitor celule din plămâni. În cele din urmă, se formează o tumoare, iar cancerul se poate răspândi (metastaza) rapid în alte zone ale corpului.

Deși cancerul pulmonar cu celule mici este o boală agresivă, acesta răspunde în destul de multe cazuri bine la chimioterapia inițială și la radioterapie. Scopul tratamentului pentru persoanele cu cancer pulmonar cu celule mici în stadiu limitat este vindecarea, care se realizează la 20-25 la sută dintre pacienți.

Cancer pulmonar cu celule mici

Aproximativ 10% din toate cazurile de cancer pulmonar sunt cancere pulmonare cu celule mici. Există două subtipuri principale de cancer pulmonar cu celule mici:

- Carcinom cu celule mici, 

- Carcinom combinat cu celule mici.

SCLC este de obicei asimptomatic, ceea ce înseamnă că nu provoacă simptome, de altfel unul dintre motivele pentru care este descoperit atât de târziu. Odată ce simptomele apar, însă, indică adesea că această formă de cancer a invadat alte părți ale corpului, notează experții de la HealthLine.com. Severitatea simptomelor crește de obicei odată cu creșterea și răspândirea cancerului.

Simptomele pot include:

- mucus însângerat din plămâni,

- dificultăți de respirație, șuierătoare, 

- dureri în piept sau disconfort,

- o tuse persistentă sau răgușeală,

- o pierdere a poftei de mâncare,

- pierdere în greutate,

- oboseală, 

- umflarea feței. 

Sunați imediat medicului dumneavoastră dacă aveți oricare dintre aceste simptome. Este posibil să nu fie SCLC, dar cel mai bine este să fie descoperit devreme, în caz că este.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel