De ce miroase conopida când o gătim? Explicația specialistului
18 noi 2020 / 17:04
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, explică, într-o postare pe Facebook, de ce miroase conopida când este gătită.
de  Adisa Codruț
Conopidă  FOTO: pixabay

În cadrul proiectului Știință cu sare și piper, creat de Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la USAMV Cluj, specialistul explică de ce miroase conopida când este gătită.

”Dacă îți place să gătești mâncăruri cu conopidă, te împaci cu un gând: în bucătăria ta va pluti mirosul specific al acestei legume gătite. Inevitabil! Dar de ce miroase conopida când o gătim? Profilul aromat al conopidei crude este determinat în principal de prezența glucozinolaților, compuși care conțin sulf și care conferă conopidei un miros specific de ceapă și varză gătită. Conopida conține mulți compuși de aromă cu caracter hidrofil. După cum sugerează și numele, moleculele hidrofile au o afinitate pentru moleculele de apă și, prin urmare, sunt atrase de lichide. Ei bine, când fierbem conopida, compușii de aromă cu carcater hidrofil trec în apa fiartă, iar acești compuși nu rămân doar în apa fiartă, ci se evaporă, astfel încât bucătăria ajunge să miroasă a conopidă”, detaliază acesta pe Facebook.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?