De ce poftim la anumite alimente și cum să facem alegeri sănătoase

S-ar putea să credeți că pofta de nestăvilit pe care o aveți pentru ciocolată este din cauza lipsei de antioxidanți din dieta dvs., dar nu este așa, spun experții de la Academia de Nutriție și Dietetă.

Deși cercetătorii nu sunt siguri care sunt cauzele poftelor alimentare, ei cred că ar putea fi o combinație între o nevoie fiziologică și psihologică.

Cauzele fiziologice ale poftelor alimentare

Anumite alimente pot provoca o reacție chimică în organism care crește pofta pentru acele alimente. Conform unui articol de recenzie al Institutului pentru dependența de alimente, persoanele obeze care își poftesc la carbohidrați au aceiași receptori de dopamină în creier ca și alcoolicii și dependenții de droguri, chiar dacă nu au nicio dorință pentru aceste substanțe. În plus, atunci când mănânci alimente bogate în zahăr sau grăsimi, corpul tău produce opioduri - aceleași substanțe chimice găsite în heroină și cocaină - ceea ce te face să îți dorești și mai mult aceste alimente. Ciocolata conține, de asemenea, substanțe care declanșează substanțe chimice care crește starea de spirit în creier, aducând sentimente de euforie.

Cauzele psihologice ale poftelor alimentare

Restricționarea anumitor alimente crește, în general, poftele și dorința pentru alimentele interzise, potrivit unui raport din 2007 publicat în „Proceedings of Nutrition Society". În timp ce s-ar putea să credeți că pofta de ciocolată este cauzată de o deficiență a unor vitamine, este mai probabil ca restricția să o facă mai dorită. Poftele alimentare servesc, de asemenea, ca sursă de confort sau recompensă și ca mod de a face față stresului; aceasta este denumită alimentație emoțională. Când vă simțiți stresați, puteți simți o nevoie puternică de a mânca un aliment pe care îl considerați reconfortant.

Vitaminele Pica și B

Pofta de produse nealimentare, cum ar fi argila sau murdăria, poate fi un semn al unei deficiențe nutriționale. Această afecțiune, cunoscută sub numele de pica, este adesea observată la copii și femei însărcinate și poate indica anemie. Lipsa de fier, vitamina B-12 sau folat poate provoca anemie. Vitamina B-12 se găsește numai în produsele de origine animală, cum ar fi carne, pui sau lapte, iar folatul se găsește în legumele cu frunze verzi, fasole, orez și cereale fortificate pentru micul dejun. Pica este o afecțiune gravă și trebuie evaluată de un medic.

Gestionarea poftelor

Consumul unei diete sănătoase, care include alimente din toate grupurile de alimente, poate nu numai să ajute la eliminarea poftelor, dar, de asemenea, vă poate ajuta să vă asigurați că nu aveți deficiențe de vitamine. Înainte de a renunța în fața poftei de mâncare, așteptați 20 de minute, sugerează Academia de Nutriție și Dietetă. De obicei, poftele nu durează mult și, dacă ai răbdare, pot trece. Dacă pofta nu va dispărea, încercați o alternativă mai sănătoasă. De exemplu, dacă îți dorești ceva dulce, încearcă un fruct dulce, cum ar fi strugurii. Dacă poftești la alimentele, mergi pentru crackers cu cereale integrale în loc de chipsuri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel