De ce soarele chiar face bine inimii. Explicația unui dermatolog
07 oct 2020 / 17:11
Un cercetător a descoperit că expunerea la soare are efecte pozitive pentru sănătatea cardiovasculară.
de  Adisa Codruț
Statul zilnic la soare te poate ajuta să-ți scazi tensiunea

Dermatologul britanic Richard Weller a povestit, într-o prelegere TEDx, în din 2012, despre cercetarea sa privind beneficiile soarelui asupra sănătății inimii. A aflat că pielea produce oxid nitric și după alți 2-3 ani de cercetare a descoperit că în piele oamenii au cantităţi imense nu de oxid nitric, ci de derivați ai acestuia - nitrat, NO3; nitrit, NO2 etc. Dieta ar fi responsabilă - multe legume.

Într-un experiment cu ultraviolete A, care nu produc vitamina D, a expus oamenii la lumina lămpii pentru circa 30 de minute. A sesizat că a crescut nivelul oxidului nitric în circulaţia sanguine, dar a scăzut tensiunea arterială - suficient cât, în timp, să reducă rata bolilor de inimă.

”Sunt dermatolog. Zilnic trebuie să spun oamenilor: Ai cancer de piele. Cauza e soarele. Nu mai sta la soare. Cred însă ca un mesaj mai important e faptul că expunerea la soare implică atât beneficii, cât şi riscuri. Într-adevăr, soarele e cauza principală a cancerului de piele, dar mortalitatea datorată bolilor de inimă e de sute de ori mai mare decât cea datorată cancerului de piele”, a afirmat medicul Richard Weller de pe scena TEDx.

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?