De ce trebuie să ne facem anual vaccinul contra gripei. Studiu

Vaccin   FOTO: pixabay
Un nou studiu arată de ce efectul vaccinului contra gripei rezistă doar câteva luni și de ce trebuie să ni-l facem anual.

Un studiu efectuat la Emory Vaccine Center aduce informații noi despre motivul pentru care creșterea imunității împotriva gripei sezoniere dată de vaccinul gripal durează doar câteva luni, și nu ani, spre deosebire de celelalte vaccinuri.

Baza pentru celulele imune care produc anticorpi este măduva osoasă. Vaccinarea antigripală sezonieră crește numărul de celule producătoare de anticorpi specifici gripei sezoniere în măduva osoasă. Cu toate acestea, majoritatea celulelor recent generate dispar într-un an, au descoperit cercetătorii de la Emory Health Sciences.

Rezultatele lor, publicate zilele trecute în jurnalul Science (link direct studiu), vor ajuta la proiectarea vaccinurilor antigripale „universale” de durată mai lungă, precum și la studiile în curs pentru vaccinare împotriva SARS-CoV-2. Avem nevoie să ne facem vaccinul contra gripei în fiecare an, parțial deoarece virusurile gripale care infectează oamenii fac mutații și schimbă genele cu viruși de la păsări și porci, dar și din cauza declinului în timp pe care îl evidențiază acest studiu, arată cercetătorii.

Majoritatea studiilor pe vaccinuri se bazează pe probe de sânge de la participanți, care este locul în care celulele producătoare de anticorpi pot fi găsite timp de câteva săptămâni după vaccinare. Cercetătorii conduși de directorul Centrului de Vaccin Emory, Rafi Ahmed, au făcut un pas suplimentar pentru a obține probe de măduvă osoasă - o procedură mai invazivă.

Răspunsul imun e bun, dar durează câteva luni

Majoritatea oamenilor au deja unele celule plasmatice specifice gripei: tipul de celule imune care secretă cantități mari de anticorpi. Așadar, cercetătorii Emory trebuiau să facă distincția între anticorpii produși de celule preexistente și anticorpii a căror producție a fost stimulată de tulpinile prezente în vaccinul sezonier.

„Am putut urmări celulele specifice produse de vaccin, deoarece au produs anticorpi unici care pot fi identificați folosind tehnici de secvențiere”, spune dr Carl Davis, primul autor al lucrării și un coleg postdoctoral în laboratorul lui Ahmed.

„Am putut vedea că acești noi anticorpi s-au extins în măduva osoasă la o lună după vaccinare și apoi s-au redus după un an. Pe de altă parte, anticorpii împotriva gripei care se aflau în măduva osoasă înainte de administrarea vaccinului au rămas la un nivel constant peste un an."

"Ceea ce arată acest lucru este că doar să ajungă la măduva osoasă nu este suficient", spune Ahmed. „O celulă plasmatică trebuie să găsească o nișă în măduva osoasă și să se stabilească acolo și să sufere expresii genice și modificări ale metabolismului care promovează longevitatea”.

În acest studiu, 53 de voluntari sănătoși au fost de acord să ofere măduva osoasă înainte de vaccinarea antigripală sezonieră și apoi la o lună după aceea, cu urmărire la aproximativ un an mai târziu. Vaccinarea a crescut proporția de celule specifice gripei (de la o medie de la 0,8 la sută la 1,9 la sută) după o lună. Cu toate acestea, luni mai târziu s-a constatat că valoarea a scăzut la nivelul de referință.

Pentru cele mai multe linii celulare plasmatice recent generate, între 70 și 99 la sută dintre celule au fost pierdute după un an. Colaboratorii de la Universitatea Stanford și de la Cell Signaling au contribuit la această parte a proiectului.

Adjuvanții ar putea ajuta

Vestea bună, în special pentru persoanele care participă la studiile de vaccinare, este că nivelurile de celule secretoare de anticorpi din sânge se corelează cu răspunsul pe termen lung în măduva osoasă. Deci, cercetătorii în materie de vaccinuri pot continua să monitorizeze răspunsurile imune, căutând celule care secretă anticorpi din sânge.

De asemenea, arată cercetătorii, ne putem aștepta că aditivii din vaccinuri numiți adjuvanți vor crește perioada de rezistență în măduvă a celulelor secretoare de anticorpi, spune Ahmed. Vaccinurile anti-gripă inactivate standard nu conțin adjuvanți.

Adjuvanții promovează, de asemenea, formarea centrilor germinali, structuri în ganglionii limfatici în care sunt generate celule plasmatice care produc anticorpi cu afinitate ridicată. Aceste structuri pot fi importante pentru încurajarea formării celulelor plasmatice de lungă durată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel