Deficiența de fier. Ce alimente trebuie să incluzi în dietă

Fierul este un mineral esențial pentru producerea hemoglobinei, o proteină din globulele roșii care transportă oxigenul în corp. 

Majoritatea oamenilor obțin suficient fier din dietă, dar, potrivit Institutelor Naționale de Sănătate, anumite grupuri prezintă un risc mai mare de deficiență de fier.

Aceste grupuri includ femeile însărcinate sau cele cu sângerare menstruală abundentă, sugarii și copii, bolnavii de cancer, cei cu insuficiență cardiacă sau cu afecțiuni gastro-intestinale, precum boala celiacă, care împiedică absorbția fierului. În plus, dacă sunteți un donator de sânge, s-ar putea să aveți un conținut scăzut de fier.


În general, alimentele din fruntea listei de alimente bogate în fier sunt carnea, peștele și păsările de curte. Nu numai că au cea mai mare cantitate de fier, dar, de asemenea, fierul care se găsește în acestea este sub formă de fier heme. Fierul cu Heme este mai biodisponibil decât fierul non-heme(găsit în alimentele vegetale), ceea ce înseamnă că organismul îl poate absorbi și utiliza foarte ușor.

Fierul non-heme se găsește în alimentele vegetale, cum ar fi cerealele, leguminoasele, nuci, semințele, legumele și fruct.  

Crucea Roșie  din America enumeră următoarele fructe bogate în fier:

Căpșune
Pepene
Curmale
Smochine
Stafide
Prune 
Caise uscate
Piersici uscate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel