Deficiența de zinc. Cum afectează sistemul imunitar

Fasole
Zincul joacă un rol important pentru funcționarea optimă a sistemului imunitar. 

Dacă nu aveți suficient zinc, celulele care vă protejează corpul de virusuri și bacterii - limfocite, neutrofile și macrofage - nu își pot face treaba,  potrivit Harvard T.H. Școala de sănătate publică.

Deficiența de zinc, pe termen scurt, a provocat o scădere a imunității, în timp ce deficiența cronică a crescut și inflamația, arată un studiu (link direct), publicat în Autoimmunity Review.

Și copiii pot fi afectați de scăderea nivelului de zinc


Cercetările (link direct)publicate în numărul din 2016 al jurnalului Allergologia et Immunopathologia arată că 5 miligrame zilnice de zinc au scăzut incidența infecțiilor tractului respirator superior la sugari, în timp ce un mic studiu (link direct) din mai 2019, piblicat  în jurnalul medical  Rapoarte pediatrice, a concluzionat că 30 de miligrame de zinc pe zi au redus durata infecției respiratorie acute la copii.

 

Factori de risc

Potrivit unui studiu (link direct), publicat în jurnalul medical Nutrients, deficiența de zinc este cel mai des întâlnită la persoanele care au tulburări digestive sau cronice, boli hepatice sau renale, potrivit Harvard T.H. Școala de sănătate publică.

Vegetarienii și veganii prezintă, de asemenea, un risc ușor mai mare de deficiență de zinc, deoarece sursele vegetale ale mineralului au o biodisponibilitate mai mică decât alimentele pe bază de animale.


Simptome

Deficitul de zinc poate apărea ca o pierdere a apetitului, pierderea simțului gustului sau a mirosului, diaree, scăderea imunității sau vindecarea slabă a rănilor și depresie.

 

 

Cele mai importante surse alimentare de zinc

Stridiile

Crabul si homarul


Naut, linte, fasole

Legumele


Nucile si semintele


Ciocolata neagra


Cerealele integrale


Laptele si produsele lactate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel