Deficiențe de vedere. Mărturiile puștilor participanți la un festival de cățărat

Puști la Festivalul de Cățărat în Natură  FOTO: Asociația Climb Again
25 de copii de la 7 școli speciale pentru deficienți cu vedere au participat, luna trecută, la un Festival de Cățărat în Natură, organizat de un ONG.

Deficiențe de vedere, cățărat. 25 de puști de la cele 7 școli speciale pentru deficienți de vedere au luat parte, luna trecută la primul Festival de Cățărat în Natură. Escalada le-a dat încredere în propriile forțe și o satisfacție interioară enormă.

Iată câteva dintre mărturiile lor acordate reprezentanților Asociației Climb Again:

* "Cățăratul la stâncă e altceva, n-am mai experimentat așa ceva până la tabăra Climb Again" - Alexandru, 17 ani.

* "E altceva cățăratul pe stâncă, față de panou. Mie personal mi-a plăcut foarte mult pentru că îmi place foarte mult în natură și în special la munte" - Alin, 16 ani.

* "Înainte să vin în tabăra de cățărat nu credeam că eu pot să fac o chestie de asta. Și uite că am reușit, m-am cocoțat pe stâncă!" - Angelo, 14 ani.

* "Am prins mai mult curaj în fiecare zi și m-am cățărat din ce în ce mai mult" - Georgian.

Deficiențe de vedere, cățărat: studiul despre escaladă

Festivalul a fost organizat de Asociația Climb Again – un ONG afiliat Federației Române de Alpinism și Escaladă (FRAE) care din 2014 oferă sesiuni gratuite de terapie prin escaladă, kinetoterapie și consiliere psihologică pentru copii și tineri cu deficiențe – alături de un lanț de hipermarketuri din România.

Scopul evenimentului a fost să ofere copiilor cu dizabilități acces la terapie prin sport și oportunități de interacțiune și socializare. Un studiu făcut telefonic înainte și după festival arată că puștii spun că sunt capabili să interacționeze cu alți copii și să lege prietenii, dar și că sunt dornici de interacțiuni cu tineri, iar cea mai importantă activitate pe care îți doresc să o facă împreună (echipe mixte văzător - nevăzător) este sportul, în general, escalada, în special. Copiii au învățat să fie mai altruisti, mai atenți la nevoile celorlalți.

"Petrecem din ce în ce mai mult timp urcând copiii cu deficiențe de vedere sus, pe peretele de escaladă. Organizăm tot feluri de festivaluri și zile ale porților deschise, ne-am ocupat să găsim parteneri locali, astfel încât puștii din Cluj, Arad, Timișoara, Buzău și Târgu Frumos să aibă unde să mergă la cățărat, centru Climb Again din București este unul perfect pregătit și îi primește deja la antrenamente pe sportivii Lotului Național de Paraclimbing. Ce este foarte motivant, este că sunt din ce în ce mai mulți copii, din ce în ce mai doritori, mai determinați. Își povestesc între ei experiențele de cățărat, iar interesul este din ce în ce mai mare. Acest lucru înseamnă pentru noi, poate, un sentiment de mulțumire, dar pentru puștii cu deficiențe de vedere înseamnă creșterea gradului de independență", afirmă Claudiu Miu, președintele Climb Again și fost campion național și balcanic de escaladă, conform unui comunicat.

Deficiențe de vedere, cățărat: Jocuri Paralimpice

Miu își dorește o pepinieră de mici cățărători pasionați: "Ne dorim să ajungem cu acești copii la Jocurile Paralimpice din 2024. Sunt determinați, sunt muncitori, sunt frumoși. Iar cel mai bun lucru este că se atrag unii pe alții, se ajută între ei și se motivează să cațere cât mai bine. Aceste întâlniri sistematice, între copiii cu deficiențe de vedere și peretele de escaladă reprezintă cel mai bun moment pentru a face selecții pentru Lotul Național".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel