Departamentul de Stat al SUA: pandemia COVID se putea EVITA. Ce alte ACUZAȚII se aduc Chinei

Spital din Wuhan    Foto: Xinhua Video
Oficiali americani susțin că pandemia COVID a fost evitabilă și acuză statul chinez că nu e transparent. SUA are motive să afirme că specialiști din Wuhan s-ar fi îmbolnăvit de COVID în septembrie 2019.

Departamentul Stat al SUA susține că mai mulți cercetători de la Institutul de Virologie de la Wuhan, locul de unde a început pandemia, s-au îmbolnăvit din toamna lui 2019. La acel Institut se cerceta un coronavirus la lilieci, cu o asemănare de 96,2% față de cel mai apropiat eșantion al virusului SARS-CoV-2.

Americanii mai acuză Institutul de cercetări secrete cu armata chineză. Ei solicită Organizației Mondiale a Sănătății să facă presiuni asupra Chinei și să clarifice anumite aspecte, detaliate într-un comunicat al Departamentului de Stat:

”Statele Unite au solicitat în mod repetat o investigație transparentă și aprofundată asupra originii COVID-19. Înțelegerea originii acestei pandemii este esențială pentru sănătatea publică globală, redresarea economică și securitatea internațională. Pentru a sprijini activitatea vitală a echipei de anchetă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care a sosit în China săptămâna aceasta, guvernul Statelor Unite împărtășește astăzi noi informații cu privire la activitățile din laboratoarele guvernamentale chineze în 2019.

În special, îndemnăm OMS să facă presiuni asupra guvernului Chinei pentru a aborda următoarele:

* Boli la Institutul de Virologie Wuhan (WIV): Guvernul Statelor Unite are motive să creadă că mai mulți cercetători din cadrul WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019, înainte de primul caz identificat de focar, cu simptome compatibile atât cu COVID-19 și boli sezoniere comune. Acest lucru ridică întrebări cu privire la credibilitatea afirmației publice a cercetătorului principal WIV Shi Zhengli că a existat o „infecție zero” în rândul personalului WIV și al studenților cu virusuri SARS-CoV-2 sau SARS.

* Cercetarea WIV privind „RaTG13”: începând cu cel puțin 2016, cercetătorii WIV au studiat RaTG13, coronavirusul liliecilor identificat de WIV în ianuarie 2020 drept cel mai apropiat eșantion de SARS-CoV-2 (96,2% similar ). De la izbucnire, WIV nu a fost transparent și nici consecvent în ceea ce privește activitatea sa cu RaTG13 sau cu alți viruși similari, incluzând posibilele experimente de „câștig de funcție” pentru a spori transmisibilitatea sau letalitatea.

* Legături secrete WIV cu cercetarea militară: În ciuda faptului că WIV se prezintă ca o instituție civilă, WIV a colaborat la publicații și proiecte secrete cu armata Chinei. WIV s-a angajat în cercetări clasificate, inclusiv experimente pe animale de laborator, în numele armatei chineze din cel puțin 2017.

Pandemia COVID-19 era evitabilă. Orice țară responsabilă ar fi invitat anchetatorii din domeniul sănătății mondiale la Wuhan în câteva zile de la un focar. În schimb, China a refuzat ofertele de ajutor - inclusiv din Statele Unite - și a pedepsit curajoși doctori, oameni de știință și jurnaliști chinezi care au încercat să alerteze lumea cu privire la pericolele virusului.

Beijingul continuă astăzi să rețină informațiile vitale de care oamenii de știință au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal și de următorul.

Statele Unite reiterează importanța accesului neîngrădit la probele de virus, la dosarele de laborator și la personal, martori oculari și denunțătoare pentru a asigura credibilitatea raportului final al OMS. Până când China nu permite o contabilitate completă și detaliată a ceea ce s-a întâmplat la Wuhan, este doar o chestiune de timp până când China naște o altă pandemie și o aplică poporului chinez și lumii”.

 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel