Depresia, prezisă de ritmul cardiac cu o precizie de 90%

Noi cercetări au identificat o legătură între ritmul cardiac și depresie, care ar putea ajuta la diagnostic și tratament.

Un nou studiu pilot a constatat că depresia poate fi prezisă cu o precizie de 90% prin analiza ritmului cardiac al unei persoane în decurs de 24 de ore.

Cercetarea, prezentată  la Congresul 33 al Colegiului European de Neuropsihofarmacologie, poate fi valoroasă în diagnosticarea depresiei și determinarea celor mai eficiente tipuri de tratament.

 

Depresia este o tulburare a dispoziției care poate avea un efect debilitant asupra vieții de zi cu zi. Poate provoca simptome fizice, precum și sentimente de tristețe, anxietate, iritabilitate și letargie și poate face mai dificilă concentrarea, somnul și exprimarea. Depresia poate crește, de asemenea, riscul anumitor probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă.

Dacă o persoană are simptome de depresie în fiecare zi timp de cel puțin 2 săptămâni, este posibil să aibă un episod depresiv major.

 

Recent, în SUA, a fost aprobată ketamina pentru utilizare în tratamentul depresiei. Jumătate dintre cei cu depresie rezistentă la tratament pot observa o îmbunătățire rapidă a simptomelor după ce au primit ketamină administrată de un medic.

Ketamina și ritmul cardiac

Eficacitatea Ketaminei a deschis ușa către noi cercetări care explorează modalități de detectare a depresiei. O astfel de metodă implică studierea ritmului cardiac.

Cercetările anterioare au sugerat o legătură între variabilitatea ritmului cardiac și depresie. Cu toate acestea, deoarece tratamentul depresiei durează de obicei mult timp, această legătură poate fi dificil de studiat.

 

 

Legătura cu ritmul cardiac

În prezentul studiu pilot, cercetătorii au folosit eficacitatea rapidă a ketaminei pentru a evalua legătura  dintre ritmul cardiac și depresie.

Pentru a face acest lucru, au recrutat 16 persoane cu tulburări depresive majore rezistente la tratament și 16 persoane sănătoase pentru a acționa ca un grup de control. Participanților li s-a măsurat ritmul cardiac timp de 4 zile și 3 nopți.

Jumătate dintre participanții cu depresie au primit ketamină, în timp ce cealaltă jumătate a primit un placebo.

 „Am constatat că persoanele cu depresie au avut atât o frecvență cardiacă inițială mai mare, cât și o variație mai mică a ritmului cardiac, așa cum ne așteptam. În medie, am văzut că pacienții deprimați au avut o frecvență cardiacă care a fost cu aproximativ 10 până la 15 bătăi pe minut mai mare decât la grupul de control”, se arată în studiu. 

 

După tratament, cercetătorii au măsurat din nou ritmul cardiac și au constatat că atât ritmul, cât și fluctuația ritmului cardiac la pacienții deprimați anterior s-au schimbat.

Foarte important, cercetătorii au descoperit că, prin introducerea datelor despre ritmul cardiac într-un program de inteligență artificială, software-ul a reușit să identifice corect participanții cu depresie.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel