Depresie: participarea la slujbe religioase ar putea fi o strategie de abordare a unor perioade dificile

Reguli pentru participarea la slujbe. Foto: BASILICA.RO
Participarea la slujbe religioase ar putea îmbunătăți starea psihică a unor persoane aflate în depresie ori care trec prin perioade dificile ale vieții, spune un nou studiu.

Statele Unite raportează un număr tot mai mare de „decese cauzate de disperare” (sinucidere, supradoză de droguri sau intoxicații cu alcool). Antidepresivele și psihoterapia sunt deseori folosite pentru a ajuta persoanele care se confruntă cu perioade extrem de dificile și care riscă să moară din cauza acestuia. Un studiu recent de la Harvard a descoperit că o altă strategie poate juca un rol și în combaterea disperării: participarea la serviciile religioase. Studiul, publicat online, de JAMA Psychiatry, a evaluat prezența auto-raportată a serviciilor religioase în rândul a 110.000 de bărbați și femei albe, de vârstă mijlocie, care au fost urmăriți timp de aproximativ 30 de ani. Comparativ cu cei care nu au participat niciodată la serviciile religioase, cei care au mers cel puțin o dată pe săptămână au avut un risc mult mai mic de deces din cauza disperării: 68% mai mic pentru femei și 37% mai mic pentru bărbați, notează health.harvard.edu.

Cercetătorii spun că participarea la serviciile religioase - indiferent de apartenență - poate servi drept antidot al deznădejdii și poate oferi un sentiment susținut de speranță, sens, pace și perspectivă pozitivă. De asemenea, organizațiile bazate pe credință promovează implicarea și conectarea socială și predică împotriva auto-vătămării și consumului de substanțe. 
Studiul a fost observațional și nu dovedește faptul că a merge regulat la o slujbă religioasă împiedică moartea cauzată de disperare. Cu toate acestea, este cunoscut din alte cercetări de la Harvard că utilizarea religiei pentru a face față acestor situații este asociată cu rezultate îmbunătățite pentru persoanele cu boli psihice severe. 
În contextul pandemiei, specialiștii din sănătate recomandă luarea în calcul a participării la aceste servicii prin servicii de teleconferință sau, pentru cei care participă personal, să poarte mască și să păstreze distanța față de alte persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum au fost afectați diabeticii de COVID. Ce s-a aflat abia acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel