Dezinfectanți periculoși vânduți în România. Dr Radu Țincu: Pot duce la orbire permanentă

Dezinfectanții periculoși. Sursa foto: APC-ROMANIA
Pe piața din România sunt la vânzare dezinfectanți de mâini care conțin metanol, o substanță toxică ce poate duce la orbire, atrage atenția dr Radu Țincu, medic primar ATI și Toxicologie. 

Semnalul de alarmă a fost tras pe platforma Safety Gate, a Comisiei Europeane, iar experții spun că multe dintre aceste produse atacă sistemul nervos și pot provoca chiar decesul. Au fost transmise alerte din mai multe țări Germania, Franța, Polonia cum că ar exista nouă produse nocive. 

„Astăzi, 27 noiembrie 2020, Comisia Europeană a făcut cunoscut prin intermediul platformei Safety Gate - Sistem de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase - existența pe piața Uniunii Europene  a 9 mărci de dezinfectanți de mâini neconformi, produse descoperite de autoritățile cu responsabilități în privința supravegherii pieței produselor care reprezintă risc pentru sănătatea și securitatea consumatorilor din următoarele țări: Marea Britanie, Germania și Franța”, informează apc-romania.ro. 

Conform  APC-ROMANIA; dezinfectanții periculoși sunt: 

1. Dezinfectant de mâini, marca Chemistplus, fabricat în Marea Britanie, alertă transmisă de Marea Britanie, produs comercializat sub denumirea de gel pentru mâini. În compoziţia acestuia a fost găsit mai puțin alcool (valoarea măsurată a fost de 22 % din greutate) decât cel menţionat pe etichetă. Produsul se comercializa într-o sticlă de 5 de litri. Prin urmare, produsul nu are proprietăți dezinfectante, crescând riscul de infecție pentru utilizator. În acest caz nu se respectă Regulamentul privind produsele biocide. Office of for Product Safety & Standards. Department for Business, Energy & Industrial Strategy a dispus retragerea produsului de pe piață și notificarea țărilor membre UE prin intermediul platformei Safety Gate pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața lor internă.

2. Dezinfectant de mâini, marca MIR 24, fabricat în Ucraina, alertă transmisă de  Germania, produs comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție. În compoziţia acestui produs s-a găsit metanol (valoare măsurată: 65,3% din greutate), care este extrem de toxic pentru sistemul nervos central și ochi. Produsul se comercializa în recipient din plastic de 50 ml şi nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, fapt ce putea face posibilă ingerarea sau contactul cu substanţa metanol care putea provoca orbire și/sau deces. În plus, de pe etichetă lipseau pictogramele de pericol și avertismentele obligatorii pentru acest tip de produs, astfel că utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

3. Dezinfectant de mâini, marca MIR 24, fabricat în Ucraina, alertă transmisă de  Germania, produs comercializat sub denumirea de gel de mâini antibacterian pentru dezinfecție. Produsul se comercializa în recipient din plastic de 100 ml fără sistem de închidere de siguranță pentru copii. Produsul conținea metanol (valoare măsurată: 68,7% din greutate), substanţă extrem de toxică pentru sistemul nervos central și ochi. În plus, lipseau pictogramele de pericol și avertismentele necesare. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de informații privind toxicitatea și inflamabilitatea produsului. Ambalajul nu era prevăzut cu un sistem de închidere de siguranță pentru copii, iar ingerarea sau contactul cu substanța metanol putea duce la orbire și deces. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

4. Dezinfectant de mâini, marca HEMA, fabricat în Polonia, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea de gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul era ambalat într-o pungă albă și albastră din plastic, închisă cu un capac filetat cu o capacitate de 100 ml. Datorită formei sale caracteristice, aspectului și ambalajului său, consumatorii, în special copiii și persoanele cu dizabilităţi, puteau confunda produsul cu unul alimentar și, prin urmare, puteau înghiți lichidul. În plus, ambalajul produsului nu conținea avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea produsului, care putea provoca arsuri. Produsul nu respecta cerințele Directivei privind produsele care imită alimentele. Produsul a fost, de asemenea, vândut online. Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori, și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. 

5. Dezinfectant de mâini, marcă necunoscută, fabricat în  Portugalia, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea de  gel pentru mâini. Produsul se comercializa în sticlă albă din plastic de 1 litru cu mențiunile „hidroalcoolic, antibacterien, antifungic, activ împotriva virusurilor, hipoalergenic, calmant, fără clătire”. Produsul conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 43,3% din greutate). Prin urmare, nu avea efect virucid sau bactericid sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

6. Dezinfectant de mâini, marca PRADY, nu se cunoaște țara de origine, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul se comercializa într-o sticlă transparentă din plastic, cu capacitate de 250 ml, respectiv 500 ml. Produsul conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 56,6 % din greutate) şi nu avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

7. Dezinfectant de mâini, marca VERITA FARMA, țara de origine Spania, alerta transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul se comercializa într-o sticlă transparentă din plastic de 100 ml. Produsul a fost vândut online, în special pe platforma de comerț electronic Amazon. Acesta conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 28,4 %) și nu putea avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Având în vedere că produsul nu respecta Regulamentul privind produsele biocide și Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP) s-a dispus retragerea acestuia de pe piață.

8. Dezinfectant de mâini, marca YDBY, țara de origine Republica Populară Chineză, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea de gel transparent dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul se comercializa într-o sticlă transparentă din plastic de 100 ml, cu un buton de distribuție sub presiune, sub un capac transparent. Produsul conținea o cantitate insuficientă de etanol (valoare măsurată: 28,4 % din greutate) și nu putea avea efect virucid sau bactericid, sporind astfel riscul de infecție. În plus, prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. De asemenea, produsul conținea conservantul metilizotiazolinonă (MI) (0,0063 %), care este interzis în produsele cosmetice fără clătire. Contactul cutanat cu produse care conțin MI poate provoca dermatită alergică de contact persoanelor sensibilizate. Produsul nu era conform cu Regulamentul privind produsele biocide și cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP). Având în vedere abaterile deosebit de grave de la prevederile Regulamentului european privind produsele biocide Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori.

9. Dezinfectant de mâini, marca  PARISIENNE,  țara de origine Italia, alertă transmisă de Franța, produs comercializat sub denumirea de gel de dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool. Produsul se comercializa în sticle albe de plastic de 125 ml și de 500 ml, cu etichetă albă și roșie. Produsul a fost vândut online, inclusiv pe Amazon. Prezența alcoolilor nu era însoțită de pictograme de pericol și de avertismente adecvate. Prin urmare, utilizatorii nu dispuneau de nicio informație cu privire la toxicitatea și inflamabilitatea produsului, care, în prezența unei surse de aprindere, ar fi putut provoca un incendiu. Produsul nu era conform cu Regulamentul privind produsele biocide și cu Regulamentul privind clasificarea, etichetarea și ambalarea (CLP). Direction Générale de la Concurrence, de la Consommation et de la Répression des Fraudes a dispus retragerea produsului atât de pe piață, cât și de la consumatori și notificarea țărilor membre UE pentru ca acestea să verifice dacă produsul se comercializează și pe piața internă a acestora. 

Ce este metanolul și ce poate provoca el

Metanolul nu este un ingredient acceptabil pentru dezinfectanții pentru mâini și nu trebuie utilizat datorită efectelor sale toxice. Coform FDA, expunerea substanțială la metanol poate produce greață, vărsături, cefalee, vedere încețoșată, orbire permanentă, convulsii, comă, leziuni permanente ale sistemului nervos sau deces. Deși toate persoanele care folosesc aceste produse sunt expuse riscurilor, copiii mici care ingerează accidental aceste produse, precum și adolescenții și adulții care beau aceste produse ca un substitut de alcool (etanol), sunt cel mai expuși riscului de intoxicații cu metanol.

Medicul Radu Țincu a explicat efectele pe care le pot avea dezinfectanții atunci când sunt folosiți în exces și pe suprafețe mari de piele. 

„Alcoolul metilic sau metanolul este un alcool industrial care este toxic pentru corpul uman dacă acești dezinfectanți se aplică pe o suprafață foarte largă de pilele, alcoolul metilic poate fi absorbit și în acest fel se determină toxicitatea sistemică. Nu mai spun de faptul că ei pot fi înghițiți fie din greșeală, fie în mod voit și atunci toxicitatea crește foarte mult. (...)Alcoolul metilic determină în primă fază o toxicitate la nivelul nervului optic, vorbim de o neuropatie optică care poate duce la orbire definitivă. Ceea ce trebuie să știm este că doza pentru a se produce această complicație oculară este foarte mică, undeva la 7, 8 ml de alcool metilic pentru o persoană adultă poate determina orbirea definitivă a cesteia. Dacă discutăm de cantități mai mari de alcool metilic putem să ajungem chiar la deces. Cantitatea care poate ucide acum o persoană adultă este undeva la 50, 60 ml din acest alcool”, a mai percizat medicul Radu Țincu, la Antena3

Întrebat dacă la folosirea sporadică nivelul toxicității este periculos, toxicologul Radu Țincu, a precizat că „Nu, la asemenea folosiri nu poate determina toxicitate sistemică, pentru că este vorba de o cantitate foarte mică, în plus de atât, după utilizare o mare parte din acest alcool se evaporă la nivelul tegumentelor. Riscurile majore sunt dacă folosim pe o suprafață extinsă a tegumentului și, evident la copii, doza este raportată la greutatea corporală, astfel încât un copil poate să aibă complicații oculare definitive cu orbire la cantitate foarte mica, 1 sau 2 ml de alcool metilic”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel