DIABETES SCIENCE SCHOOL: Program de training în cercetarea științifică pentru rezidenți și specialiști

Diabet
DIABETES SCIENCE SCHOOL, primul program de training în cercetarea științifică medicală din domeniul diabetului, organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice și dedicat tinerilor medici rezidenți s au specialiști în diabet, va avea încă două module în perioada noiembrie – decembrie 2019 și în Februarie – Martie 2020.

Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice derulează din acest an un proiect unic de sprijinire a dezvoltării profesionale în sectorul cercetării științifice pentru tinerii medici, membri ai societății: DIABETES SCIENCE SCHOOL.

Este vorba despre un program de training intensiv menit să instruiască participanții – medici rezidenți și specialiști în diabet, în vederea desfășurării de cercetări științifice medicale de cel mai înalt nivel, în domeniul diabetului zaharat, al nutriției și bolilor metabolice.

„Sprijinirea evoluției profesionale a tinerilor medici diabetologi este o direcție prioritară pe care mi-am și ne-am asumat-o în strategia de dezvoltare a Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice 2018-2021. Urmărim să susținem o dezvoltare multilaterală a medicilor tineri din specialitatea de diabet, astfel că alături de programele tradiționale de educație medicală continuă, Diabetes Science School vine să acopere un segment foarte important și, totodată, neglijat până acum – activitatea de cercetare științifică", a declarat Prof. Dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Cum se desfășoară Diabetes Science School

Filosofia din spatele proiectului este clădită pe ideea „from zero to hero". Mai exact, participanții la Diabetes Science School nu trebuie să aibă cunoștințe sau experiență în cercetarea științifică, pentru că programul este conceput astfel încât să ofere toate informațiile necesare, de la zero, pentru ca, la final, absolvenții să aibă capacitatea să desfășoare independent, corect și complet o serie de sarcini specifice activității de cercetare medicală.

Fiecare ediție a Diabetes Science School va fi structurată în patru module distincte, care totalizează 64 de ore de instructaj – fiecare modul are alocate 16 ore de training. Prima ediție a cursului cuprinde patru module, dintre care primele două s-au desfășurat deja.

Modulul 1 (a avut loc în perioada 18-20 Ianuarie 2019): Interpretarea critică a rezultatelor cercetării medicale. Conceptul din spatele numerelor.

Modulul 2 (a avut loc în perioada 6-8 Septembrie 2019): Make Science! Primii pași în cercetarea medicală originală

Modulul 3 (va avea loc în perioada Noiembrie – Decembrie 2019): Diseminarea rezultatelor cercetării

Modulul 4 (va avea loc în intervalul Februarie – Martie 2020): Step-up!

„Fiecare modul vizează o abordare aplicată a activității de cercetare științifică medicală, de la aspecte ce țin de metodologie, designul unui studiu științific, biostatistică, până la redactarea unui articol științific, a unei teze de doctorat sau conceperea unei aplicații pentru un grant de cercetare științifică.", a explicat Prof. Dr. Romulus Timar.

Cine se poate înscrie și în ce condiții

Participarea la curs se face în urma unui proces de selecție deschis exclusiv medicilor rezidenți și specialiști în diabet, membri ai Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, ce se desfășoară pe www.societate-diabet.ro. Medicii specialiști trebuie să fie simultan înscriși și la studii doctorale.
Diabetes Science School este derulat de către Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice în parteneriat cu Societatea Română de Biostatistică și Metodologia Cercetării Științifice Medicale.

Proiectul este integrat în platforma-program „Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli metabolice: o nouă perspectivă", care prevede la capitolul direcții prioritare dezvoltarea cercetării științifice în domeniu.

Coordonatorii cursului sunt:

Conf. Dr. Bogdan Timar – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș" din Timișoara
Conf. Dr. Cornelia Bala – Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu" din Cluj Napoca.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel