DIAZEPAMUM - prospect

Foto: Pixabay
DIAZEPAMUM - prospect.  Acţiune: Benzodiazepină cu efect anxiolitic, sedativ-hipnotic, anticonvulsivant şi mioielaxant; agonist al receptorilor GABA-A postsinaptici, cu creşterea influxului de clor, hiperpolarizare neuronală şi inhibiţie SNC. 

DIAZEPAMUM - prospect

Denumirea comercială: DIAZEPAM, DIAZEPAM 10 mg, DIAZEPAM DESITIN, DIAZEPAM RICHTER

Prezentare: soluție injectabilă, comprimate, soluție rectală, 

Indicații: Stări de tensiune, nelinişte şi agitaţie, labilitate emoţională, tulburări neuro vegetative funcţionale, insomnie, nevroze anxioase, stări reactive, boli psihosomatice: tulburări de comportament la pacienţii cronici psihopatizaţi, sindrom acut de abstinenţă la alcoolici, tulburări de comportament la epileptici; status epilepticus şi accese convulsive severe recurente (forma injectabilă); stări de contractură a musculaturii striate de natură reflexă sau de cauză neurologică; premedicaţie în anestezie şi intervenţii chirurgicale şi liniştire postoperator, iminenţă de avort, naştere prematură sau dirijarea travaliului în hipertonie uterină (forma injectabilă). 

Contraindicații: Alergie la diazepam, miastenia gravis, şoc, comă, intoxicaţie acută cu alcool, sau alte deprimante centrale, glaucom. Nu se asociază cu inhibitori de monoaminooxidază (IMAO) şi alte antidepresive. Nu se adm. în sarcină în primul trimestru. 

Atenție!: Prudenţă la bolnavii cu glaucom, doze mici la cerebro-vasculari, în insuficienţă cardio-respiratorie, la bătrâni şi debilitaţi. Precauţie în cazul asocierii cu: barbiturice, alcool, analgezice opioide şi alte deprimante centrale. Forma inj. nu se amestecă cu alte medicamente şi nu se adaugă soluţiilor perf. i.v. Prudenţă la şoferi şi persoane cu activităţi de precizie. 

Reacții adverse: Oboseală, somnolenţă, ameţeală, ataxie, cefalee, stare confuzivă, depresie, disartrie, tremor, tulburări de vedere, diplopie, hipotensiune arterială (hTA), greaţă, greutate în micţiune, tulburări de libido, leucopenie, icter, hiperexcitabilitate. La bolnavii cu mic rău epileptic poate produce crize de mare rău sau instalarea unui status epilepticus. Adminisrarea în doze mari, timp îndelungat induce farmacodependenţa. Injectarea intravenoasă poate produce apnee şi/sau sincopă cardiacă; local apar iritaţii şi tromboze. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel